Няма замърсяване на въздуха след пожара на депото в Свищов

11:06, 15 авг 19 / Общество 25 1213 Topnovini
1

Няма превишения на нормите за качеството на въздуха след пожара на депото в Свищов. Това сочат данни от доклад на Регионалната инспекция по околна среда и води, съобщи „Фокус“.

От подаване на сигнала за инцидента експертите от РИОСВ и Регионалната лаборатория непрекъснато следят данните от автоматичната станция за контрол качеството на атмосферния въздух в града. До 8.00 часа тази сутрин не са отчетени превишения на нормите на измерваните показатели: озон, серен диоксид, азотен диоксид, азотен оксид, сероводород и серовъглерод.

Сметището на Свищов гори

Още вчера беше извършена проверка на място, по време на която с мобилна апаратура в района на депото са измерени същите показатели и не са регистрирани превишения. Докато окончателно се загаси пожарът на депото, на всеки час ще се отчитат данните от системата и при превишения ще бъдат информирани представителите на местната власт и населението“, коментира Милка Асенова, отговаряща за връзки с обществеността на РИОСВ.

Депото е разположено югозападно от града, като на площ от 46.26 дка са депонирани 355 000 куб. м отпадъци. През 2016 година РИОСВ – Велико Търново е издала заповед за преустановяване на дейността му поради въвеждане в експлоатация на Регионална система за управление на отпадъците в регион Левски (Никопол).

Пожарът на сметището в Свищов вече е локализиран

Община Свищов е предприела мерки за закриване и рекултивация на терена. На 13 август 2019 година е сключен договор с ПУДООС за финансиране на проекта на стойност над 3 млн. лв. В най-кратък срок ще започнат дейности по техническа рекултивация на депото.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани

Анкета

Кой кандидат за кмет е с по-големи шансове на изборите в София?

Всички анкети

Моля, изберете един от посочените отговори

Резултати 272 гласа

Гласуването за дадена анкета е възможно веднъж на всеки 24 часа.