Пакистанецът Вахит е очарован от Еленския балкан

11:45, 15 авг 19 25 2083 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

В разгара на туристическия сезон това лято все повече чужденци избират за своята почивка Еленския балкан, информират от Общинския туристически център. Преди броени дни в статистиката на посещенията се вписа и първият пакистанец.

Любопитството, романтиката и усетът за истинските неща в живота доведоха Вахит Чуктай и осемгодишната му дъщеря Самара във възрожденския град.

Приятелски настроеният пакистанец споделя как през м. април случайно попаднал в Еленския балкан. Роден е в Лондон, живее в Манчестър, а от една година е със семейството си във Варна с нагласата да остане за по-дълго. Един ден се качва на влака за Горна Оряховица и от там с велосипед тръгва за Елена през Боаза.

„Останах очарован от природата, от чудесните гледки край мен и си казах: аз трябва да се върна тук с дъщеря си, за да види тази красота. Харесва ми, че тук животът тече бавно, но истински. Удоволствие е да минеш по горски път, да пресечеш река или поточе. Тук за първи път Самара видя как растат доматите в двора. Градът е чист и подреден, а жителите му учтиви и гостоприемни. За мен тези са богатите хора, а не с многото пари“, споделя развълнувано чужденецът.
 

Вахит, който е роден близо до Исламабад, харесва България и намира много прилики с природата, културата и традициите в неговата родина Пакистан. Твърди, че и българите, и сънародниците му са все хора с големи сърца.

Убеден е, че дори името Чуктай е със старобългарски корени, а инстинктът го връща към тях. „Явно това е моето място, тук се чувствам като у дома“.

Дъщеря му пък харесва народните ни песни и танци, българските носии, подобни на тези на пакистанските калаши.

Осемгодишното момиченце общува свободно на български език, освен английски говори арабски и панджаби - майчиния език на милиони пакистанци. За няколко дни Самара обиколи с баща си възрожденските къщи и старите църкви в Елена, видя големия язовир, стигна до Христовския водопад и до възроденото за нов живот село Раювци.

За спомен чаровното дете си взе две малки питки пчелен восък, тъй като освен слънцето и въздуха, много му харесват и българските натурални продукти.

 

 

 

 

 

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама