Зам.-кмет на Кресна: Трудно ще убедим стопаните, че прасетата им трябва да бъдат умъртвени

14:20, 15 авг 19 25 2356 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Ще бъде трудно да убедим стопаните, че прасетата им трябва да бъдат умъртвени. Това каза пред журналисти Валентин Стоичков, зам.-кмет на Кресна, след проведената извънредна епизоотична комисия, съобщи „Фокус“. 

Комисията се събра извънредно заради първия установен случай на африканска чума на територията на общината.

Стоичков подчерта, че въпреки това ръководството на Община Кресна застава зад одобрените мерки, които трябва да бъдат предприети, за да се ликвидира огнището на африканска чума, регистрирано в града.

„Хората ще ги убедим трудно, защото в момента не е сезон, в който да се колят прасета. И най-вече ще ги убедим трудно, защото става дума за установено заболяване само при едно животно, което не е ясно как се е озовало в Кресна. Това, че не са направени проби на други прасета, които се отглеждат в града, ще бъде основният проблем, който може да провокира напрежение“, каза още Стоичков.

Първи случай на африканска чума е регистриран в Кресна

Той добави, че жителите на Общината се съмняват, че прасето е на някой от тях.

„Факт е, че прасето е намерено в началото на град Кресна, но не може да кажем кой е неговият собственик“, отбеляза Стоичков. Според него въпреки че ще срещнат трудности, от Община Кресна ще успеят да убедят хората, че това е най-правилното нещо, което следва да бъде извършено.

Според Стоичков това, че хората ще могат да ползват месото от прасетата, ако ги умъртвят сами и това, че ще им бъде даде компенсация, ще послужи като стимул за местното население.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама