Европейската централна банка затвори свой сайт след хакерска атака

18:51, 15 авг 19 / Свят 25 2211 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Европейската централна банка затвори един от своите уебсайтове, който беше атакуван от хакери и заразен със злонамерен софтуер, съобщи БНР.

При хакерската атака не са били компрометирани чувствителни пазарни данни, но може би са били откраднати имейл адресите и имената на абонатите на нейния бюлетин Banks’ Integrated Reporting Dictionary (BIRD). 

BIRD е уебсайт, който ЕЦБ използва, за да помогне на банките да изпълняват стандартите за отчитане, определени от глобалните регулатори.

Говорител на ЕЦБ коментира, че най-ранните открити доказателства за хакерската атака датират от декември 2018 година, което означава, че тази външна намеса не е била открита в продължение на месеци, преди да бъде разкрита по време на работа по поддръжката.

"ЕЦБ се свързва с хора, чиито данни може да са били засегнати", посочиха от централната банка и допълниха: "Нарушителят е успял да вкара злонамерен софтуер на външен сървър, за да подпомогне фишинг дейността си".

От ЕЦБ посочиха, че BIRD е хостван от доставчик от трета страна и е отделен от всяка друга система на централната банка.

"Не са засегнати нито вътрешните системи на ЕЦБ, нито чувствителни пазарни данни", подчертаха от ЕЦБ.

Ройтерс напомня, че редица централни банки от Малайзия до Еквадор бяха обект на хакерски атаки през последните години.

Едно от най-големите в света киберпрестъпления се състоя през 2016-а година, когато киберизмамници откраднаха 81 милиона долара от сметка на Централната банка на Бангладеш във Фед на Ню Йорк, използвайки фалшиви поръчки в системата за плащания SWIFT.

САЩ са извършили хакерска атака срещу Иран

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама