Шест държави от ЕС готови да приемат бежанци

19:25, 15 авг 19 / Свят 25 2120 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Шест европейски държави искат да приемат мигрантите, блокирани на спасителния кора „Open Arms”, съобща Дойче веле, цитирана от БГНЕС.

Франция, Германия, Румъния, Португалия, Испания и Люксембург заявиха готовност за това“, пише министър-председателят на Италия Джузепе Конте в отворено писмо до вътрешния министър Матео Салнвини.

САЩ затягат вътрешнодържавните мерки срещу мигрантите

Правителството на Испания заяви, че има готовност да приеме бежанци, при условие, че има „общоевропейско решение” за разпределянето на общо 147-те мигранти между повече държави от ЕС. Европейският съюз трябва да намери общо решение за миграцията.

Почти две седмици частният спасителен кораб „Open Arms” кръстосва водите на Средиземно море с около 150 мигранти на борда. Той се намира в непосредствена близост до италианския остров Лампедуза, но няма право да влезе в пристанището. След идването на власт на популисткото правителство на Салвини, акостирането на спасителни кораби в италианските пристанища е забранено.

В сряда италиански съд взе решение, че „Open Arms” може да плава в италиански териториални води. Салвини направи нов опит да предотврати това, което доведе до напрежение между него и министъра на отбраната Елисабета Трента.

В писмото си премиерът обръща внимание, че Салвини се фокусира прекалено върху темата миграция, като я свежда до формулата „затворено пристанище”, за да спечели одобрението на гласоподавателите.

„Ако наистина искаме да опазим нашите национални интереси, не може да се ограничаваме върху това да застъпване позицията за абсолютна независимост”, обяснява Конте. Причина за изненадващо откровените думи на безпартийния премиер е опитът на Салвини да хвърли в криза правителството, като призова за нови избори. 

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама