Лошо време и недостиг на кадри сред причините за закъсненията на полети у нас

21:41, 15 авг 19 / Общество 25 3797 Topnovini
1

Лоши метеорологични условия и ограничения по трасето, свързани с капацитета на управление на въздушния трафик, са сред причините за закъснения на полети у нас. Това показва проверката, разпоредена от министър Росен Желязков, съобщиха от транспортното министерство.

Проверени са летищата в София, Варна, Бургас и Пловдив. Проверени са закъсненията на полети през юли, гишетата за регистрация на пътниците, изходите за отвеждане до самолетите и гишетата за информация.

По време на проверките на четирите летища не е имало случаи на закъснения на полети с над два часа.

Друга често срещата причина е закъснението на предходен полет, като обстоятелствата за това могат да бъдат различни- технически причини, изчакване на трансферни пътници, удар с птица, забавено товарене на багаж, забавяне поради проверки за сигурност, късно предоставяне на полетна документация и др.

Всички от проверените наземни служители на летищата са показали високо ниво на познаване на процедурите и действията, които следва да се извършат от тяхна страна при възникване на голямо закъснение на полет.

От министерството отчитат, че не всички български авиокомпании са публикували на своите сайтове информация за правата на пътниците. Нито една не е приложила към отговора си вътрешните си правила за обслужване на пътниците при нерегулярност на полетите.

Проверките установяват, че на гишетата за регистрация и в салоните на летищата има налична информация, насочваща пътниците как могат да се запознаят с техните права. Въпреки това, с изключение на летище Пловдив, визуализацията не е достатъчна и брошурите не са свободно достъпни на повече места в обществените зони на летищата.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Анкета

Страхувате ли се от коронавируса?

Всички анкети

Моля, изберете един от посочените отговори

Резултати 83 гласа

Гласуването за дадена анкета е възможно веднъж на всеки 24 часа.