Държавите от Тихия океан не успяха да се договорят за по-строги ангажименти срещу климатичните промени

10:40, 16 авг 19 / Свят 25 1349 Topnovini
1
2
3
4
5
6

Ръководителите на островни държави от Тихия океан не успяха да се споразумеят за нови строги ангажименти срещу промените в климата по време на годишната си среща, като вместо това се договориха да подкрепят план, който им позволява да бъдат изключвани от конкретни мерки, с които не са съгласни, предаде БГНЕС.

Някои лидери, участвали във Форума на тихоокеанските острови, се надяваха всичките 18 страни-членки да се ангажират с политика за ограничаване покачването на температурите до не повече от 1,5 градуса над нивата от прединдустриалната епоха и да се договорят за незабавно спиране на въгледобива.

След 12-часови преговори в Тувалу обаче не бе постигнат консенсусът, изискван от правилата на форума за формулиране на регионалната политика. Вместо това лидерите подкрепиха нови строги правила, но с условието, че всяка страна-членка може да не прилага онези мерки, с които не е съгласна.

Намиращите се на ниска надморска височина тихоокеански острови са на фронтовата линия на глобалните климатични промени, като се борят с повишаването на равнището на световния океан и свързаните с това кризисни явления, принудили някои от жителите им да се преместят да живеят на по-високи места.

Премиерът на Тувалу Енеле Сопоага каза, че Австралия е била срещу приемането на нови строги стандарти, което поражда напрежение с тихоокеанските й съседи през последните години.

Австралия твърди, че по-строгите екологични стандарти ще засегнат нейната икономика, която е силно зависима от въгледобива. Страната подписа Парижкото споразумение за климата от 2016 г., което задължава държавите да водят политика, ограничаваща повишаването на температурата на Земята до не повече от 2 градуса спрямо нивата от прединдустриалната епоха.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани