Денят накратко - 16 август

19:00, 16 авг 19 25 2548 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Екипът на ТОПНОВИНИ подбра водещите теми от деня в рубриката „Денят накратко“.

Вижте защо „ТАД Груп“ ще съди държавата, как върви погасяването на пожара в Шишманци и готова ли е тол системата. Прочетете повече и за тежкото убийство на момиченце в Сливенско, което потресе България.

***

Момиченце беше изнасилено и пребито до смърт в сливенското село Сотиря. 7- годишното дете е намерено в изключително тежко състояние и по-късно е починало в болницата. Полицията задържа убиеца- 21- годишния Мартин Трифонов. Издирването му продължи няколко часа, по земя и въздух. Главният секретар на МВР главен комисар Ивайло Иванов описа извършителя като „безработен, асоциален тип, без приятели и без образование“. Осъждан е и е лежал в затвора, като и преди е бил агресивен към деца. Няма данни да страда от психични заболявания. За задържането му са помогнали момчета от селото. Един от тях успял да го върже, но Трифонов се измъкнал. Опитал се да избяга, но срещу него е открит огън и е прострелян в крака. В понеделник ще бъде внесено искане за постоянен арест. Предстои да му бъде повдигнато обвинение.

***

Американската „ТАД Груп“ ще съди България. Фирмата майка от Калифорния е подготвила искове във вашингтонския търговски арбитраж срещу страната ни, тъй като целият бранд страда заради разследването на хакерската атака срещу НАП. Става въпрос за седемцифрена сума, която ще бъде поискана от държавата. Обвиняемите за атаката срещу приходната агенция ще заведат и три дела срещу страната ни в Страсбург. Делата са за нарушаване на тяхната презумпция за невиновност.

***

Не достига вода за загасяването на пожара в депото в Шишманци. Гасенето продължава пети ден, а резервоарите вече са изчерпани. Участъкът, в който не може да влезе техника, се обработва дистанционно. Пожарът тлее на дълбочина от 20-30 метра, а като площ е ограничен. Засега пожарникарите изключват версията самозапалване. Още няма прогнози кога пожарът ще бъде напълно загасен. Полицията и прокуратурата разследват причините. На фона на гасенето на пожара жители протестираха срещу депото за отпадъци. От РИОСВ- Пловдив съобщиха, че качеството на въздуха е значително подобрено, а димът намалява.  

***

Майка и дъщеря от Сърбия загубиха живота си при тежка катастрофа на Е-79. Лекият им автомобил се удари челно в автобус край Кочериново. Автобусът е превозвал работници за строителен обект в Сапарева баня. Според водача на автобуса лекият автомобил изненадващо е навлязъл в неговата лента, и поради невъзможност да отбие вдясно, е паднал в канавката. Екипи на пожарната над 25 минути рязаха размазания лек автомобил, за да извадят шофьора, който е съпруг и баща на починалите майка и дете. Полицията предполага, че мъжът най-вероятно е заспал зад волана.

***

Тол системата е изградена на 100%. Държавата прие системата със 100 новоизградени и 100 преоборудвани стационарни контролни точки. Предстои 95 контролни точки да се оборудват с лазерни скенери и камери. От 20 август ще започнат работа 4 центъра- в София, Пловдив, Варна и Русе, в които превозвачите ще могат да тестват издаването на маршрутни карти. Така започват тестовете на техническата експлоатация на тол системата, която ще обхване около 6 хил. км пътища от републиканската мрежа. Не по-късно от 1 март 2020 г. тежкотоварните автомобили ще преминат от винетки към тол такси. Очаква се приходите от тол системата да бъдат 600 хил. лева на година.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама