Констатиран е случай на африканска чума при диво прасе в землището на община Велинград

17:56, 16 авг 19 25 2884 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Констатиран е случай на африканска чума при диво прасе на територията на ДГС „Чепино“ в землището на община Велинград, съобщи за „Фокус“ д-р Петко Митев, директор на ОДБХ-Пазарджик.

По думите му, е намерен труп на диво прасе, а направените проби са дали положителен резултат за африканска чума.

Акцент на деня: Африканска чума и в Благоевградско, полицията отстрани протестиращите от пътя Сливен-Ямбол

''Със заповед на изпълнителния директор на БАБХ от 16 август 2019 година е обявено първично огнище на африканска чума при дива свиня във Велинградско и по силата на тази заповед е определена 200 кв. км инфектирана зона, която обхваща горски масиви и само едно населено място – село Бозьова''.

''Призоваваме стопаните на домашни прасета от община Велинград незабавно да умъртвят прасетата си от т.н „заден двор“ и да приберат месото им във фризери'', уточни д-р Митев.

Русия ограничава доставките на свинско месо от България

Той допълни, че в областта вече са изградени 10 КПП-а, като в община Сърница работи и мобилен екип, тъй като тя се намира близо до границата със Смолян, където преди време беше констатирано огнище.

Ограничава се и движението на хора, товари, животни и фуражи. Автомобилите, които влизат и излизат от 200-километровата санитарна зона задължително ще бъдат дезинфектирани.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама