Нажежена обстановка – седмица с пожари и нови огнища на чума (Тема с продължение…)

09:00, 17 авг 19 25 2423 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

 

Екипът на ТОПНОВИНИ подбра най-значимите теми от седмицата в рубриката „Тема с продължение“. Кои събития привлякоха вниманието ни, прочетете по-долу.

Африканската чума по свинете продължава да се разпространява в различни краища на страната и извън пределите й. Междувременно, както по традиция месец август е изпълнен със серия пожари породени от човешка небрежност, които с дни не могат да бъдат потушени. „Крадецът вика- дръжте крадеца“ и ще осъди ли Американската „ТАД Груп“ България, заради това, че страда целият й бранд заради обвиненията за хакерската атака в НАП. Продължаваме да следим и ще ви уведомим.

Серия пожари

Отминаващата седмица бе изпълнена със серия от пожари, които пламнаха в различни части на Югоизточна Европа, сред които територии попадна и България.

Две денонощия продължава борбата с пожара, който възникна между хасковските села Брягово, Любеново и Родопи. Огънят обхвана площ от 8 000 декара, от които 4000  гора. Огнената стихия бързо стигна на метри до къщите в село Болярово и засегна широколистни дървета, храсти и сухи треви. С пожара се бориха повече от 90 пожарникари, горски служители и военни с пет автомобила от военното формирование. Огънят в Хасковско бе под контрол във вторник, но усилията на пожарникарите и военните  продължиха до пълното му  погасяване.

Продължават действията и по овладяването на огнената стихия в село Шишманци край Раковски, където шести ден гори базата на завод за преработване на отпадъци. В гасенето на пожара, чиято площ е около 2 дка, участваха шест пожарни автомобила с 20 огнеборци, както и служители на завода.  Гъст дим се разнасяше  към близките населени места, а на място  разположиха мобилна измервателна станция, която да следи за качеството на въздуха.Извършените замервания на качеството на въздуха не установиха концентрация на опасни частици, а екипи на „Пътна полиция“ контролираха трафика на АМ „Тракия“, от двете страни и имаха готовност при силно задимяване  да информират и ако се наложи да ограничат движението по АМ „Тракия“, но до там не се стигна. Междувременно над двеста души от Шишманци, Белозем, Раковски и други населени места блоираха пътната отсечка, към депото за битови отпадъци.Кметът на Община Раковски Павел Гуджеров обяви, че ще сезира премиера Борисов и отговорните министерства относно създалата се ситуация. В петък водният резерв за потушаване на пожарът беше почти изчерпан.

Във вторник избухна пожар в Дупница под мостта на АМ „Струма“, в землището на село Грамаде вследствие на натрупани тонове отпадъци на фирма „Феникс Ресурс”, който нанесе сериозни материални щети на съоръжението и едва не се стигна до срутване. Заради инцидента кметът обяви частично бедствено положение, а магистралата остава затворена за седмици докато не бъдат отстранени щетите. За пътуващите е осигурен обходен маршрут: от п. в. „Дупница“ по път I-1 (E-79) до п. в. „Бобошево“ на АМ „Струма“ и обратно, който в края на работната седмица се оказа фатален и две жени загубиха живота си в катастрофа, а пътуващите в посока Гърция попаднаха в 4-километрово задръстване преди Благоевград.

За пожарите в Дупница, Шишманци и Хасковско  вероятно стои човешка грешка. 

Пожарът, който възникна между Хасковските села Брягово, Любеново и Родопи и обхвана площ от 8 000 декара, но беше локализиран. 

Мащабни горски пожари избухнаха и на гръцките острови Самотраки, Тасос и Евбея.

На гръцкия остров Самотраки хиляди туристи, сред които и наши сънародници, останаха в огнен капан заради проблем с фериботния транспорт. От МВнР съобщиха, че няма опасност за българите, блокирани на острова, а Гърция подсигури безплатна храна и нощувка на 1500 туристи.

Пожар обхвана и най-богатия на гори остров в Гърция - Тасос. В борбата със стихията бяха изпратени 56 пожарникари и 25 пожарни коли, както и два самолета и един хеликоптер.

С огнената стихия на остров Евбея се бореха 80 пожарникари с 39 пожарни, четири самолета и два хеликоптера. Димът от пожара достигна чак до Атина,  покривайки части от града с мъгла. Заради пожара беше евакуиран манастир. 

Тридесет души бяха приети в болница след горски пожар, който избухна на турския остров Мармара. Турските власти евакуираха  60 къщи на острова, след като пламъците достигнаха населеното място. При пожара са изгорели 80 хектара горски площи, както и са били убити много диви животни.

В четвъртък следобед избухна пожар и на гръцкия остров Закинтос, в гората между селата Килиоменос и Агалас. В гасенето му участваха 20 пожарникари със седем пожарни коли. Очакваше се на помощ да се изпратят и самолети. Местното население се включи в  потушаването на пожара. 24-годишен мъж е задържан за избухналия пожар в област Аркадия в Гърция.

 

Чумата по свинете се разпространява

В понеделник изтече срокът, който държавата даде на стопаните в Южна България доброволно да заколят прасетата си. На много места стопаните отказват да се съобразят с мерките срещу африканската чума по свинете. Кметовете на 30 села в Пазарджишко заплашиха в края на миналата седмица с нови протести, но над 90% от прасетата бяха умъртвено в първия ден от седмицата.

Северна Македония и БиХ забраниха вноса на свинско месо от Сърбия заради африканската чума, а там започнаха проверки на предполагаеми огнища.

Във вторник БАБХ констатира нови случаи на африканска чума при диви свине в землището на с. Бистренци, общ. Бяла, обл. Русе- обявено на 12 август 2019 г.

Другите случаи са констатирани на територията на общ. Девин, обл. Смолян и в землището на с. Желява, общ. Столична, обл. София  както и в землището на с. Върбино, общ. Дулово, обл. Силистра. Според изпълняваните мерки следваща стъпка бе в 20-километровата зона всички прасета да бъдат умъртвени.

Втора седмица в Плевен няма открит нов случай на африканска чума. Проверките в 20-километровите санитарни зони са открили 36 случаи, в които продължават да се отглеждат домашни прасета, а стопани от 8 села в двете санитарни зони около промишлени свинекомплекси са получиха нов кратък срок за доброволно премахване.

Първи случай на африканска чума по свинете регистрираха и в област Благоевград. Мъртвото животно е било намерено в река Струма край града. Пробата му е била положителна.

На извънредно заседание на епизоотичната комисия Валентин Стоичков - зам.-кмет на Кресна, заяви, че очаква напрежение сред местните хора.

„Хората ще ги убедим трудно, защото в момента не е сезон, в който да се колят прасета. И най-вече ще ги убедим трудно, защото става дума за установено заболяване само при едно животно, което не е ясно как се е озовало в Кресна. Това, че не са направени проби на други прасета, които се отглеждат в града, ще бъде основният проблем, който може да провокира напрежение“, каза още Стоичков.

Той добави, че жителите на общината се съмняват, че прасето е на някой от тях.

За да се ограничи заразата, Кюстендилска област обяви санитарна зона. При доброволно заколване и оползотворяване на прасетата от т.нар. "заден двор" стопаните ще получат 300 лв. на двор за дезинфекция и за мероприятия за почистване на обекта.

Засега чисти откъм заболяването са само областите Кюстендил, Перник и Кърджали.

Новият случай идва на фона на отмененото бедственото положение в Свищовско. Там бяха умъртвени над 17 000 животни от местния свинекомплекс и 99% от животните в личните стопанства.

В Русенска област, която пострада най-много от болестта, вече са унищожени 70 006 прасета. В момента се извършва дезинфекция на обектите и се пристъпва към възстановяване на дейността.

Междувременно след двуседмична блокада от страна на недоволни стопани от село Крушаре пътят Сливен - Ямбол вече е отворен. Това стана след масирана намеса на полицията. Хората недоволстваха срещу доброволното умъртвяване на прасета като част от мерките срещу африканската чума.

Валентина Василева, председател на Единна народна партия и един от организаторите на протеста и блокадата в Крушаре, заяви във facebook: „Две седмици изравяхме мърша от всякакви долове и реки и обяснявахме на областния. Той обясняваше да отворим пътя, ние му обяснявахме, че трябва да вземе спешни мерки“.

Северна Македония пък обяви, че започва извънреден отстрел на диви свине заради риска от пренасяне на африканска чума по свинете.

В страната все още няма случаи на болестта. Отстрелът се въвежда като превантивна мярка.

А Русия ограничи вноса си на свинско месо от България.

Констатиран бе случай на африканска чума при диво прасе на територията на ДГС „Чепино“ в землището на община Велинград, съобщи д-р Петко Митев, директор на ОДБХ-Пазарджик.

По думите му, е намерен труп на диво прасе, а направените проби са дали положителен резултат за африканска чума.

''Със заповед на изпълнителния директор на БАБХ от 16 август 2019 година е обявено първично огнище на африканска чума при дива свиня във Велинградско и по силата на тази заповед е определена 200 кв. км инфектирана зона, която обхваща горски масиви и само едно населено място – село Бозьова''.

''Призоваваме стопаните на домашни прасета от община Велинград незабавно да умъртвят прасетата си от т.н „заден двор“ и да приберат месото им във фризери'', уточни д-р Митев.

Той допълни, че в областта вече са изградени 10 КПП-а, като в община Сърница работи и мобилен екип, тъй като тя се намира близо до границата със Смолян, където преди време беше констатирано огнище.

Ограничава се и движението на хора, товари, животни и фуражи. Автомобилите, които влизат и излизат от 200-километровата санитарна зона задължително ще бъдат дезинфектирани.

 

Докъде стигна хакерската атака в НАП…

Американската „ТАД Груп“ ще съди България. Фирмата майка от Калифорния е подготвила искове във вашингтонския търговски арбитраж срещу страната ни, тъй като целият бранд страда заради разследването на хакерската атака срещу НАП. Става въпрос за седемцифрена сума, която ще бъде поискана от държавата. Обвиняемите за атаката срещу приходната агенция ще заведат и три дела срещу страната ни в Страсбург. Делата са за нарушаване на тяхната презумпция за невиновност.

 

Тол системата е изградена на 100%. 

Държавата прие системата със 100 новоизградени и 100 преоборудвани стационарни контролни точки. Предстои 95 контролни точки да се оборудват с лазерни скенери и камери. От 20 август ще започнат работа 4 центъра- в София, Пловдив, Варна и Русе, в които превозвачите ще могат да тестват издаването на маршрутни карти. Така започват тестовете на техническата експлоатация на тол системата, която ще обхване около 6 хил. км пътища от републиканската мрежа. Не по-късно от 1 март 2020 г. тежкотоварните автомобили ще преминат от винетки към тол такси. Очаква се приходите от тол системата да бъдат 600 хил. лева на година.

 

Момиченце на 7 години беше намерено изнасилено и пребито до смърт в сливенското село Сотиря.

Детето е открито в дере в селото в изключително тежко състояние около 15.00 часа в четвъртък. То незабавно е било откарано в болница, където е починало.

В ранния следобед в петък полицията залови извършителя на престъплението – 21-годишния Мартин Трифонов, който е живеел в съседна къща на тази, която е обитавало семейството на убитото дете. Убиецът беше издирван по земя и въздух от служители на полицията в Сливен, МВР, „Гранична полиция“, горски служители и хеликоптер. С помощта на местни момчета Мартин Трифонов е открит в необитаема къща в покрайнините на селото. Опитал се е да избяга и полицията е открила огън по него. Бил е прострелян в крака.

21-годишният мъж е криминално проявен. Той е лежал в затвора за блудство, както и за извършване на кражби. Хората в селото свързват името му и с фатален инцидент, станал преди година. Мартин минавал покрай една от къщите във вилната зона, когато го подгонили кучетата пазачи, живеещи в двора ѝ. Собственикът на имота се намесил и опитал да укроти животните. Те обаче се нахвърлили върху стопанина си и го нахапали до смърт.

Главният секретар на МВР Ивайло Иванов посочи, че Мартин Трифонов е безработен, асоциален тип, няма приятелства, семейството му е в много тежко финансово положение, а той е без образование. "Той има предишни агресивни прояви спрямо деца. Осъждан е и е лежал в затвора за прояви към негова близка", допълни Иванов.

Няма данни убиецът да страда от психични заболявания, както и да е употребявал алкохол.

Предстои да му бъде повдигнато обвинение. Заподозреният ще остане в болница през следващите пет дни.

В понеделник ще бъде внесено искане за постоянен арест. Събрани са всички необходими доказателства.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама