Президентът и общественици се поклониха пред паметта на загиналите в Илинденско-Преображенското въстание

21:48, 17 авг 19 / Политика 25 2466 Topnovini
1
2
3
4

На 18 срещу 19 август 1903 г. в местността “Петрова нива” Вътрешната македоно-одринска революционна организация взима решение за обявяване на Преображенското въстание в подкрепа на избухналото в Македония Илинденско въстание. На това място е обявено новото въстание за присъединяване на Странджа, Одринска и Беломорска Тракия към свободна България.

Събитието при “Петрова нива” уважиха президентът на Република България Румен Радев, под чийто патронаж се провежда Националният възпоменателен събор в историческата местност, председателят на ПП АБВ Румен Петков, кметът на Малко Търново Илиян Янчев, а Сливенският митрополит Йоаникий отслужи заупокойна молитва в памет на жертвите от въстанието. За да отдадат своята почит към героите са дошли още областният управител Вълчо Чолаков, лидерът на НФСБ Валери Симеонов, зам. – кметът на Бургас Красимир Стойчев, депутатът Ивелина Василева и други.

"Съборът на “Петрова нива” винаги е празник, източник на патриотичен и емоционален заряд, на чувство за национално достойнство и гордост", каза на “Петрова нива” председателят на ПП АБВ Румен Петков.  

"Случилото се на “Петрова нива” е най-значимото събитие в цялата история на Странджа", заяви кметът Илиян Янчев, като посочи, че "тук е започнал дългият път, който по-късно е посипан с много кръв и с много жертви, но в крайна сметка, благодарение на илинденци, днес сме свободни".

"Изключително много тачим този ден и мисля, че всички българи днес трябва да са тук – пред костницата на Георги Кондолов, да запалят свещ в църквата на Света Петка и да се поклонят пред паметника на героите преображенци. Те заслужават нашето уважение!“, каза в заключение Янчев. 

В своето слово Румен Радев изтъкна: "На Преображение през 1903 година тракиецът въстана, за да изпълни своя дълг като човек и българин пред своя род и към себе си.

Едно народно въстание, един подвиг, за който с готовност и дори с нескрито удоволствие бедният селянин от странджанските и родопските усои и полският работник от одринските степи заделяха от оскъдния свой и на децата си залък, за да си набавят оръжие“.

Президентът припомни, че след конгресите в Смилево и Солун, делегатите от Одринския революционен окръг решават да застанат рамо до рамо със своите братя от Македония и да принесат и своя дан към олтара на революцията. "От Илинден, през Преображение, до Кръстовден македонските и тракийските българки водят епична битка за свобода, избирайки достойната смърт пред скотския живот."

„Нека да е ясно, че не търсим отмъщение, но няма да забравим и пепелищата, които погълнаха не само домове и имане, но и хиляди човешки съдби. Нека не се крием зад дълбока политика на благоразумие, защото е въпрос на национално достойнство да не позволим да бъде преиначавана историята, да не допуснем и да направим така, че да не бъдат забравени справедливите искания и да бъдат отлагани за някой следващ ден. Това е единственият европейски начин да постигнем завета на Георги Кондолов. Поклон пред паметта на героите и хилядите невинни жертви. Да живее България!“, завърши речта си Румен Радев.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани