Автоматите за билети в градския транспорт "спестили" 70 000 лева от ресто

13:24, 18 авг 19 / Общество 25 1609 Topnovini
1

За четири години автоматите за билети в столичните трамваи и тролеи са ощетили пътниците със 70 000 лева. Това е сумата от невъзстановено ресто, съобщи bTV.

Стотици пътници в София всеки ден се сблъскват с този проблем. Трябва да разполат с точно приготвена сума - 1  лев и 60 стотинки. В противен случай - получават билет, но не и ресто.

Гледам винаги да слагам точно, ако нямам и отида при господина за билети, започват разни забележки”, споделя пътник в градския транспорт.

Системата за таксуване е въведена през 2008 г., когато цената на билета е 1 лв.

“Ако се пуснат например 3 монети по 50 ст. и една от  20 ст., което прави 1,70 лв., няма да се върне ресто от 10 ст.”, обяснява друг пътник.

Така за четири години от невъзстановено ресто в автоматите са останалите 70 000 лева.

Тези спестени пари се заприхождават в касата на дружеството със специални протоколи и се използват за поддръжка на същата система. Този валидатор като се повреди трябва да се купи нов - един такъв валидатор струва 800 евра. Един касов апарат е 1500 евро”, посочват от градския транспорт. 

Пътниците искат час по-скоро модерна система за таксуване и валидиране на билетите - която да не ги ощетява, а и да е по-удобна. Такава система се очаква до се въведе средата на 2020 г. .

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани