България се бори за въглищните си централи

20:33, 18 авг 19 25 2526 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

България се бори за въглищните си централи. Това стана ясно в Деня на миньора.

Националното честване на празника започна с химна на България. Организатори на националното честване са Българската минно-геоложка камара, Научно-техническият съюз по минно дело, геология и металургия, Федерацията на независимите синдикати на миньорите към КНСБ и Синдикалната миньорска федерация „Подкрепа“.

Честванията се проведоха под патронажа на министъра на енергетиката Теменужка Петкова.
Пред журналисти министър Теменужка Петкова обяви, че докрая на октомври трябва да бъде нотифициран пред ЕК механизмът за акпацитет на ТЕЦ „Марица Изток 2“.

„Ние сме изпратили информация до ЕК, която е свързана с нашето намерение да увеличим капитала на ТЕЦ „Марица Изток“ 2. Отделно от това БЕХ подписа договор преди броени дни с консултант, който да разработи механизма за капацитет и до края на месец октомври той трябва да бъде нотифициран пред ЕК. Работим съвсем целенасочено в тази посока“, каза тя. „Всички знаем колко са важни въглищните централи, все пак те дават 46% от електрическата енергия на страната“, допълни Петкова.

В своето слово министър Петкова продължи тезата си. Тя потвърди пред присъстващите, че страната ни ще се бори за това въглищните централи в България да продължат своята работа.

„Пред нашия отрасъл стоят и много предизвикателства. Едно от най-големите ни предизвикателства в минерално-суровинната ни индустрия е свързано с развитието на въгледобива. Както знаем централите, които произвеждат електрическа енергия от въглища, формират 46% от производството на електрическа енергия на страна. Това е пряко свързано освен с икономическото развитие на страната, но и пряко свързано с нашата национална и енергийна сигурност. Това, което стои като въпроси за решаване в днешния ден, е свързано с това ние да успеем да съхраним въгледобива в България, за да може той да продължи да бъде гръбнакът на българската електроенергетика“, заяви още министърът. Тя посочи, че за това са били положени много усилия в тази посока.

„Знаете, че ние подготвихме интегриран план за климат и енергетика, както предвиждат европейските правила и изисквания. Именно в този план много ясно сме посочили какво е мястото и ролята на централите, които произвеждат електрическа енергия от въглища. То е много важно, то е стратегическо. Неговото стратегическо място се определя и от това, че България разполага с необходимите запаси от лигнитни въглища, което е в основата на нашата енергийна независимост и сигурност“, посочи още министърът.

Петкова отчете ефекта от промените в законодателството и коментира, че на ход са отново промени в Закона за подземните богатства, които целят да бъде устойчиво развитието на сектора и да се даде гаранция за инвестициите.

Специално за празника на миньорите в България е заместник-председателят на Европейската асоциация на минните индустрии Роман Щифтнер.

„За мен е голямо удоволствие и чест отново да бъда тук сред вас, за да представлявам европейската добивна индустрия. Миналата година във връзка с председателството на България на Съвета на ЕС страната Ви направи много голям принос за добивната промишленост на Съюза. Искам да благодаря на българското правителство и, разбира се, конкретно на Българската минно-геоложка камара за онези рамкиращи и основополагащи правила, които тя успя да въведе в европейския мащаб. Тази година отново е изключително важна за Европа, тъй като се проведоха изборите в ЕС“, коментира заместник-председателят на Евромини. На събитието присъстваха още заместник-министърът на енергетиката Жечо Станков, почетният председател на Научно-техническите съюзи по минно дело проф. Цоло Вутов, областни управители и кметове на общини. В края бяха наградени изявени компании от минерално-суровинната индустрия у нас за постижения в бранша.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама