Всяка втора жена с рак на гърдата живее в стрес

11:55, 19 авг 19 25 2264 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Всяка втора жена с рак на гърдата живее под стрес дори и след успешно лечение и добра прогноза. Това показва първото у нас изследване на качеството на живот преди и след химиотерапията при жени с карцином на млечната жлеза, съобщи БНР.

Всяка пета жена с рак на гърдата не може да приеме болестта си както преди, така и след лечението, а всяка втора живее с безпокойство от влиянието на стреса върху заболяването, сочат данните от изследването, проведено от онколози в столичната болница “Надежда“.

Въпреки подобреното общо състояние след проведена химиотерапия повечето жени с карцином на млечната жлеза продължават да изпитват страх от смъртта и притеснения, че състоянието им може отново да се влоши.

Около 1/3 споделят, че не спят добре, а повече от половината се чувстват сексуално непривлекателни. Въпреки това след химиотерапия до 90 на сто от пациентките могат да се върнат на работа и не губят надежда в битката с болестта.

В изследването са участвали 149 жени с рак на гърдата. Лекарите напомнят, че семейната подкрепа е изключително важна за преодоляване на негативните емоции, свързани с лечението.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама