Официалният орган на Руската федерация забърка фалшива новина за комунистическия режим в българските учебници по история

08:16, 20 авг 19 / Политика 25 2158 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Официалният орган на Руската федерация „Российская газета“ забърка фалшива новина за промените в раздела за комунистическия режим в новите български учебници по история за 10 клас, пише desebg.com

В статия под заглавие „В България преписаха учебниците по история под идеологията на евроатлантизма” електронната страница на органът на руското правителство (rg.ru) „информира” своите читатели за случилото се в България.

Статията е 15 август тази година и се е появила веднага след новината в България от 14 август, че министърът на образованието и науката Красимир ВЪлчев е одобрил учебниците и на петте издателства по история за 10 клас, след нанесени сериозни корекции в текстовете в разделите за комунистическия режим (1944-1989) и за прехода.

За руското правителствено издание обаче не е това новината. Авторът на публикацията Александър Саможнев е посочил, че „Министерството на образованието на България разпореди учебниците по история за горните класове да бъдат преписани”.

Това е новина, но от 25 юни, когато министър Вълчев обяви, че няма да утвърди учебниците и поиска от издателствата да нанесат множество корекции.

„По разпореждане на властите комунистическият режим в периода от 1944 до 1989 година е обявен за „престъпен“, пише още официалният печатен орган на правителството на Руската Федерация, чиято статия беше разпространена у нас от агенция „Фокус”.

И това е фалшива новина, тъй като руското издание по никакъв начин не информира, че в учебниците е поместена липсващата дотогава информация, че тоталитарният режим на БКП е осъден като престъпен със закон на българското Народно събрание още през 2000 г.

Цялата новина вижте тук

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама