Индийският апарат "Чандраян-2" навлезе в орбитата на Луната

09:09, 20 авг 19 / Култура и наука 25 1363 Topnovini
1

Индийският космически апарат „Чандраян-2“ навлезе в лунна орбита, като така успешно изпълни една от най-сложните маневри от историческата си мисия до земния спътник, съобщи БГНЕС.

След 4-седмично пътуване корабът завърши своето позициониране в лунната орбита, както е планирано, се посочва в съобщение на Индийския център за космически изследвания.

Целта на Индия е да се превърне в четвъртата държава в света след Русия, САЩ и Китай, която е приземявала космически кораб на Луната. Ако мисията продължи по план, „Чандраян-2“ ще кацне на Южния полюс на земния спътник на 7 септември.

Позиционирането в орбита около Луната беше една от най-трудните маневри в мисията, защото ако корабът се беше приближил до земния спътник с по-голяма скорост, той щеше да отскочи и да се изгуби в дълбокото пространство. Ако „Чандраян-2“ обаче беше направил заход с по-ниска скорост лунната гравитация щеше да го засмука и да го разбие на повърхността.

Индийската "Чандраян-2" се отправи към Луната

Очакваше се тежащият 2400 кг. орбитален апарат да обикаля около Луната около година, правейки снимки на повърхността, търсейки признаци за наличие на вода и изучаване на атмосферата.

"Чандраян-2" се откроява поради ниската си цена, с около 140 млн. долара, изразходвани за подготовка за мисията - много по-ниска цена в сравнение с подобни мисии от други страни. За сравнение САЩ са похарчили около 100 млрд. долара за мисиите „Аполо“.

Ключови думи

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани