13 компании искат да участват в проекта АЕЦ „Белене”

10:16, 20 авг 19 / Политика 25 1466 Topnovini
1
2

13 компании са заявили желание да участват в конкурса за строежа на АЕЦ „Белене”. Това заяви енергийният министър Теменужка Петкова на брифинг, предаде БГНЕС.

Сред заявилите желание е подадено заявление от НЕК на Северна Македония за придобиване на миноритарен дял и дългосрочно изкупуване на енергия. С тези участия се вижда, че има интерес от световните лидери в ядрената енергетика, подчерта Петкова.

Изборът на стратегически инвеститор за АЕЦ "Белене" ще стане факт до една година.

Към момента има подадени 13 заявления - седем са компаниите, които желаят да участват като стратегически инвеститор, две компании искат да участват в доставката на оборудване и да участват във финансирането на проекта, а четири са заявленията, които съдържат информация за придобиване на миноритарен дял в компaнията и сключване на договор за изкупуване на ток.

Заявления  има от "ИПК" ООД, регистрирана в България, "Росатом" чрез дъщерната си компания "Атоменерго про", Корейската хидроатомна корпорация, корпорация Бектрон, регистрирана в Германия,  Електроцентрала Белене, консорциум, регистриран в България и китайска компания.

"Едни от големите световни лидери в енергитката са заявили своя интерес в изграждането на АЕЦ "Белене", каза министър Теменужка Петкова. "Имаше много скептицизъм дали въобще ще има интерес, но с тези участия, които са заявени, този скептицизъм вече не трябва да го има".

Очаквайте подробности!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани