13 компании искат да участват в проекта АЕЦ „Белене”

10:16, 20 авг 19 / Политика 25 2341 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

13 компании са заявили желание да участват в конкурса за строежа на АЕЦ „Белене”. Това заяви енергийният министър Теменужка Петкова на брифинг, предаде БГНЕС.

Сред заявилите желание е подадено заявление от НЕК на Северна Македония за придобиване на миноритарен дял и дългосрочно изкупуване на енергия. С тези участия се вижда, че има интерес от световните лидери в ядрената енергетика, подчерта Петкова.

Изборът на стратегически инвеститор за АЕЦ "Белене" ще стане факт до една година.

Към момента има подадени 13 заявления - седем са компаниите, които желаят да участват като стратегически инвеститор, две компании искат да участват в доставката на оборудване и да участват във финансирането на проекта, а четири са заявленията, които съдържат информация за придобиване на миноритарен дял в компaнията и сключване на договор за изкупуване на ток.

Заявления  има от "ИПК" ООД, регистрирана в България, "Росатом" чрез дъщерната си компания "Атоменерго про", Корейската хидроатомна корпорация, корпорация Бектрон, регистрирана в Германия,  Електроцентрала Белене, консорциум, регистриран в България и китайска компания.

"Едни от големите световни лидери в енергитката са заявили своя интерес в изграждането на АЕЦ "Белене", каза министър Теменужка Петкова. "Имаше много скептицизъм дали въобще ще има интерес, но с тези участия, които са заявени, този скептицизъм вече не трябва да го има".

Очаквайте подробности!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама