Продадоха на търг конфискуван небостъргач в Пекин

12:54, 20 авг 19 / Любопитно 25 2124 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

734 милиона долара. Това е сумата, за която китайските власти продадоха на онлайн аукцион конфискуван небостъргач в Пекин, съобщава АФП.

Впечатляващата 40-етажна сграда „Пангу Плаза“ се намира в непосредствена близост до Националният олимпийски стадион „Птиче гнездо“ в китайската столица. Той беше обявен за продажба в сайта на китайския интернет гигант „Алибаба“, където за 24 часа бяха отправени едва две оферти, но търгът беше наблюдаван от близо 150 000 потребители.

Новият собственик на луксозната сграда е базирана в Пекин компания за имоти.

Небостъргачът, който е във формата на модернистичен дракон, беше обявена за продажба от кредиторите, които я конфискуваха от милиардера Гуо Венгуй, който избяга в изгнание, след като беше обвинен в корупция през 2014 година. Сега бизнесменът живее в Ню Йорк и е един от отявените критици на комунистическия режим в Китай и на президента Си Дзинпин, който обвинява в скалъпването на фалшиви обвинения в измама срещу политическите си опоненти.

Гуо купува парцела, върху, който е построена „Пангу Плаза“ през 2002 година. Градските власти в Пекин обаче конфискуват сградата пет-години по-късно с мотива, че има нередности при закупуването на земята под нея.

Милиардерът си връща контрола над собствеността, след като в публичното пространство се появи секс видео със заместник-кмета на Пекин Лиу Жихуа, който отговаря за разпределението на парцелите земя, разположени около спортните съоръжения за Олимпийските игри. Лиу по-късно беше признат за виновен в мащабен случай на корупция и получи условна смъртна присъда.

„Пангу Плаза“ се състои от четири офис сгради, които съставляват тялото на дракона, и има пета – уникално структурирана по-висока сграда, която играе ролята на главата на сградата. Зданието дори се появява в няколко кадъра в американския блокбъстър от 2014-та „Трансформърс: Ера на изтребление“.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама