Почитаме св. Йоан Кръстител

06:30, 29 авг 19 25 2683 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Днес е един от шестте дни в годината, когато църквата почита свети Йоан Кръстител - на този ден е отсечена главата на светеца. Народът ни нарича 29 август Секновение, защото денят сече лятото. 

На Секновение водата и времето започват да застудяват, затова никой не бива да се къпе в реките. Спазва се строг пост, забранено е дори червеното вино заради пролятата кръв на Кръстителя. Не се ядат и червени плодове и зеленчуци. Вярва се, че на този лош ден дори змиите и гущерите се прибират в своите леговища. Не трябва да се работи, не бива и да се започва нищо ново.  

Йоан Кръстител се ражда половин година преди Иисус Христос. Според Евангелието Йоан води аскетичен живот на бреговете на река Йордан, носи груби одежди от камилска вълна и се храни с див мед и скакалци.

Наказан е чрез отсичане на главата по заповед на Ирод Антипа. Юдейският цар Ирод се опитва да съблазни жената на своя брат Филип Иродиада. Йоан Кръстител става свидетел на случващото се и се обръща към него с изобличителните думи: „Ти не трябва да я имаш!“. След тези си думи той е затворен в тъмница. На рождения си ден Ирод дава пиршество и дъщерята на Иродиада, Саломе танцува за него. След като тя приключва танца си, той ѝ се заклева, че ще ѝ даде каквото поиска. Саломе пита майка си какво да пожелае, а тя ѝ отговаря „Главата на Йоана Кръстителя“. За да изпълни клетвата, си Ирод дава заповед да обезглавят Йоан и да донесат главата му на тепсия на танцьорката.

След като му отсичат главата, Иродиада нарежда да не я погребват заедно с тялото, тъй като се страхува от възкресението на страшния пророк. Затова заравят главата му на тайно и неизвестно място дълбоко в земята. Нейната придворна Йоана, жената на Хуза, не може да търпи главата на един Божи човек да остане на това безвестно място и тайно я откопава и я отнася в Йерусалим, където я погребва в Елеонската гора.

Без да знае това, когато цар Ирод разбира, че Иисус извършва големи чудеса, се уплашил и казал: „Това е Йоан, когото аз обезглавих. Той е възкръснал от мъртвите.“

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама