ЕС отхвърли искането на Борис Джонсън за премахване на предпазната клауза за ирландската граница

15:52, 20 авг 19 / Свят 25 2069 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

ЕС отхвърли искането на британския премиер Борис Джонсън, което той отправи в официално писмо, а именно – предпазният механизъм за ирландската граница да бъде премахнат, за да се сключи сделка за Brexit, като заяви, че той не е предложил „никаква работеща алтернатива“.

Джонсън изпрати писмо до председателя на Европейския съвет Доналд Туск, в което посочва, че Великобритания не може да приеме „антидемократичната“ предпазна клауза – механизъм, целящ да избегне твърда граница с контролни пунктове и проверки между Северна Ирландия, която е в рамките на Обединеното кралство, и Република Ирландия, която е член на ЕС, предаде БГНЕС.

Британският посланик: Искаме българите да останат

Веднага след като пое поста Джонсън заяви, че Великобритания ще напусне ЕС на 31 октомври – със или без сделка. Кабинетът му дори започна подготовката за „хаотичен“ вариант на твърд Brexit, който може да причини сериозни икономически сътресения.

Но Европейската комисия – изпълнителното тяло на ЕС, което водеше преговорите по развода с Лондон, отхвърли предложението на Джонсън предпазната клауза да бъде заменена с „ангажимент“ да се намерят „алтернативни решения“.

Край на свободното движение на хора от ЕС до Великобритания след Brexit

„В писмото не се посочва законово работещо решение да се избегне връщането на твърдата граница на остров Ирландия“, заяви говорителката на ЕК Наташа Берто. „В него не се посочва каквото и да било алтернативно решение или дори намек за това какво може да е то. Всъщност няма никаква гаранция, че ще бъдат поети някакви конкретни ангажименти до края на преходния период“, категорична е тя.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама