Акцент на деня: АЕЦ "Белене", а сега накъде?

17:30, 20 авг 19 25 2590 Шрифт:
Автор: ТопНовини Автор

Проектът за АЕЦ ''Белене'' е отлаган няколко пъти до момента, като за последно това се случи през пролетта на 2012 г.

Днес, ден след като изтече срокът за подаване на заявления за избор на стратегически инвеститор, стана ясно, че общо 13 компании са заявили желание да участват в конкурса за строежа на атомната електрическа централа.

Седем са компаниите, които желаят да участват като стратегически инвеститор, две компании искат да участват в доставката на оборудване и във финансирането на проекта, а четири са заявленията, които съдържат информация за придобиване на миноритарен дял в компaнията и сключване на договор за изкупуване на ток.

Сред заявилите желание, е подадено заявление от НЕК на Северна Македония за придобиване на миноритарен дял и дългосрочно изкупуване на енергия.

Заявления  има от "ИПК" ООД, регистрирана в България, "Росатом" чрез дъщерната си компания "Атоменерго про", Корейската хидроатомна корпорация, корпорация Бектрон, регистрирана в Германия,  Електроцентрала Белене, консорциум, регистриран в България и китайска компания.

Процедурата за избор на стратегически инвеститор по проекта АЕЦ ''Белене'' стартира на 22-ри май тази година, като в 90-дневен срок заявление за участие имаха право да подават както български и чуждестранни юридически лица, така и обединения от такива.

Освен за стратегически инвеститор, кандидатите можеха да депозират и интерес за притежаване на миноритарен дял от компанията или за сключване на договор за изкупуване на електрическа енергия от големи индустриални консуматори.

Предварително заявен интерес имаше от няколко големи компании от Китай, Русия, Франция и САЩ, като България покани и съседни страни - Северна Македония, Сърбия и Черна гора, да се включат в проекта.

Руският премиер Дмитрий Медведев потвърди впоследствие, че ''Росатом'' ще участва в процедурата за избор на стратегически инвеститор за '"АЕЦ "Белене'', като вчера, стана ясно, че държавната корпорацията за атомна енергия е подала заявление за участие.

Днес министърът на енергетиката Теменужка Петкова коментира, че заявилите желание за участие в проекта са едни от големите световни лидери в ядрената енергетика, а председателят на ПП АБВ Румен Петков изрази удовлетворението си от заявките на участниците и категорично каза, че изграждането на АЕЦ „Белене“ ще даде тласък на Централна и Северна България.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама