Румънският премиер преговаря за запазване на досегашния ресор в Еврокомисията

16:50, 20 авг 19 / Свят 25 2073 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Румънският премиер Виорика Дънчила разговаря в Брюксел с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. В рамките на разговорите са били обсъдени аспекти, свързани с бъдещия еврокомисар от страна на Румъния, включително и възможността за запазването на досегашния ресор, предаде "24 часа".

"Двамата официални представители се договориха диалогът да продължи в скоро време", се отбелязва в съобщение на правителството.

Миналата седмица медиите съобщиха, че Дънчила е изпратила писмо до Европейската комисия, в което се съдържат две предложения за еврокомисар от румънска страна - бившият министър на вътрешните работи и на комуникациите Дан Ника и бившият министър на околната среда и на еврофондовете Рована Плумб. И двамата бяха избрани за евродепутати от листата на управляващата Социалдемократическа партия.

В досегашната ЕК румънският еврокомисар отговаряше за регионалната политика и Букурещ желае да получи също толкова важен ресор и в новия екип - било енергетика, било транспорт, отбелязва Франс прес.

В цитираното предсъобщение се посочва още, че по време на срещата Дънчила е поздравила Урсула фон дер Лайен за избирането й за председател на бъдещата Европейска комисия и е уверила в пълната си подкрепа към усилията на ЕК за укрепване на европейския проект.

От своя страна Фон дер Лайен е благодарила на Дънчила "за изключителните резултати, постигнати от Румъния в изпълнението на мандата й на председател на Съвета на ЕС".

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама