Доналд Тръмп и Клаус Йоханис се обявиха срещу „Северен поток 2“

07:10, 21 авг 19 / Свят 25 2290 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Съединените щати и Румъния се противопоставят на завършването на газопровода „Северен поток 2“ с мотива, че той ще направи съюзниците в региона зависими от Русия за енергийните им доставки. Това заявиха в съвместно изявление президентите Доналд Тръмп и Клаус Йоханис, които проведоха преговори във Вашингтон, предаде БГНЕС.

„Съединените щати и Румъния признават, че енергийната сигурност е национална сигурност“, се казва в официално изявление. „Подчертаваме противопоставянето си на "Северен поток 2" и други проекти, които правят нашите съюзници и партньори зависими от енергията от Русия“.

Положени са 71% от тръбите на „Северен поток-2“

Съединените щати и Румъния ще работят заедно за това как да подобрят климата за енергийни инвестиции в региона, заявиха Тръмп и Йоханис.

„Освен това призоваваме нашите индустрии да работят в тясно сътрудничество, за да подкрепят гражданските цели в областта на ядрената енергетика в Румъния“, се казва в изявлението.

САЩ многократно критикуват руско-европейския газопровод "Северен поток 2", позовавайки се на предполагаеми заплахи за сигурността и предполагайки, че Европа ще стане твърде зависима от Русия. Сенатът на САЩ обмисля да наложи санкции срещу строителството му, което трябва да приключи тази година.

Американски сенатор блокира въвеждането на санкции срещу "Северен поток - 2"

Двамата президенти освен това се договориха да засилят отбраната в Източна Европа, включително в Черно море.

"Заедно нашите страни полагат дългосрочни усилия да модернизираме въоръжените си сили и да изпълним задълженията си за споделяне на тежестта в НАТО. Военните ни застават рамо до рамо, за да защитим свободата и се надяваме да засилим нашите отбранителни и възпиращи позиции на източния фланг на НАТО, включително в Черно море , което е от стратегическо значение за трансатлантическата сигурност “, се казва в съвместното изявление.

На територията на Румъния е разположен комплекс "Иджис ъшор" от американската система за противоракетна отбрана. Неотдавна властите в Букурещ се обявиха за създаване на постоянна американска военна база в Румъния.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама