Тръмп отложи среща с премиера на Дания заради Гренландия

07:45, 21 авг 19 / Свят 25 1274 Topnovini
1

Американският президент Доналд Тръмп заяви, че отлага срещата си с датския премиер Мете Фредериксен, защото тя не се интересува от предложението на американския президент да купи Гренландия.

В Тwitter Тръмп нарече Дания „много специална страна с невероятни хора“ и заяви, че ще отложи разговора с Фредериксен, което трябваше да се проведе след две седмици, за друг път, защото тя няма „интерес да обсъжда покупка на Гренландия",  предаде БГНЕС.

Доналд Тръмп се пошегува с Гренландия в Тwitter

Тръмп потвърди интересите на САЩ да придобият Гренландия в неделя, след което Фредериксен нарече това "абсурдна дискусия" и „шега”.

В четвъртък Wall Street Journal (WSJ) потвърди, че Тръмп многократно е питал съветници дали Вашингтон може да закупи Гренландия, позовавайки се на „хора, запознати с дискусията“.

В материала на вестника се твърди, че американският президент „е слушал с повишен интерес, когато са обсъждали изобилните ресурси и геополитическо значение /на Гренландия – бел. ред./.“ Двама души също са казали на WSJ, че Тръмп е поискал адвокати на Белия дом да разгледат логистиката за придобиването на острова.

Тръмп: Идеята за купуване на Гренландия е "стратегически интересна", но не топ приоритет

Въпреки това дори министерството на външните работи на Гренландия изясни, че не приема оферти за продажбата на Гренландия.

Гренландия е автономен регион в рамките на Кралство Дания. От 1979 г. Дания ръководи външните работи, военните въпроси и конституционните въпроси на Гренландия, докато Гренландия решава вътрешните си работи.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани