Определят ново място за загробване на животните от свинекомплекса в Караманово

08:05, 21 авг 19 / Общество 25 1408 Topnovini
1

Днес решават окончателно кое ще е новото място за загробване на животните от свинекомплекса в русенското село Караманово, където беше установена Африканска чума по свинете.

Безопасно ли е за природата и конкретно за питейната вода загробването на хиляди трупове е тревогата на местните хора. Около 4500 животни трябва да се заровят в местност, където наблизо има извор. Хората дори са спрели машините да копаят.

Според кмета на Караманово Бисер Блажев вече е определен нов терен и се очаква само становище от басейнова дирекция за наличие на подпочвени води, за да започне загробването на животните. Това може да стане още днес до обед.

"Теренът е определен по съответния ред и не е имало проблем, но се създаде обществено напрежение и затова трябваше да се определи нов. Това затруднява нашите действия, но ще се съобразим", каза д-р Георги Дяков – директор на Областната дирекция по безопасност на храните – Русе, пред БНТ.

Второто място също не е харесано - този път от собственика на свинекомплекса, тъй като е стръмно и не може с машини да се докарват животните, затова е избран трети терен, съобщи Бисер Блажев.

Според него в Караманово и в околните села не е останало нито едно домашно прасе. "Всички домашни прасета в региона са убити. Остана само свинекомплексът", заяви той.

Четвърти пореден свинекомплекс в русенско е заразен – в Караманово с 4500 свине. Около 80 000 животни се унищожават. Оцелява само Юделник.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани