Три години не може да се реши съдбата на близо 40 питбула

08:41, 21 авг 19 25 2136 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Три години близо 40 питбула, тренирани за кучешки боеве, се отглеждат в общинския приют на Пловдив. Животните бяха настанени там, след като полицията залови собствениците им, които вече са с условни присъди и глоби. Кучетата бяха спасени от организирането на нелегални боеве и участваха в продължителни съдебни битки.

Последната съдебна инстанция реши конфискуваните кучета да бъдат предадени на Агенцията за безопасност на храните. Оказва се обаче, че тя няма правомощията да осъществява такава дейност.

Предложението на Областната дирекция за безопасност на храните е кучетата да бъдат оставени, както и досега на грижите на общината.

"След решението на Окръжен съд сме в нова ситуация. Кучетата са вече собственост на Българска агенция за безопасност на храните. Това е проблем, защото нито в предмета на дейност, нито в бюджета за издръжка на агенцията са предвидени средства за издръжката на тези питбули", обяснява инж. Георги Божев, директор на Зооветеринарен комплекс-Пловдив пред БНТ.

Божев съобщи, че продължават усилията да се намерят стопани на кучетата. Животните ще бъдат отглеждани в Зооветеринарния комплекс докато бъде намерено решение.

Разходът за отглеждане на едно животно е 6 лева дневно.

"Принципно е възможно кучетата да бъдат осиновени, но трябва да се има предвид, че питбулите са мускулести и енергични и изискват силна ръка. Няма проблем да бъдат осиновени, но трябва да са с намордник, защото не могат да се отучат да хапят", обясни д-р Веселин Бекирски, управител на общинския приют.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама