Теменужка Петкова: Стратегическите инвеститори са тези, които ще строят АЕЦ „Белене“

09:00, 21 авг 19 25 2256 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Стратегическите инвеститори са тези, които ще строят АЕЦ „Белене“. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова по bTV.

„13 компании подадоха заявления за участие в процедурата за стратегически инвеститори за АЕЦ „Белене“. Според мен това е наистина сериозен интерес. Процедурата за избор на стратегически инвеститор беше разработена в дълъг период от време. Ние много обмисляхме какви точно фази и етапи трябва да съдържа тя, тъй като съгласно решението на Парламента този проект трябва да се реализира на пазарен принцип, без предоставяне на държавна гаранция, без предоставяне на корпоративна гаранция и без сключване на дългосрочни договори за изкупуване на електрическа енергия“, посочи Петкова.

13 компании искат да участват в проекта АЕЦ „Белене”

По думите ѝ, за да бъде един такъв проект възможен, всички тези предпоставки по отношение на неговата икономическа жизнеспособност трябва да са налице. „Това наложи в процедурата за избор на стратегически инвеститор да бъде дадена възможност и на други компании, които искат да придобият миноритарен дял и да сключат договори за изкупуване на електрическа енергия.

"Тези 13 заявления включват кандидати във всеки един спектър на процедурата“, добави министърът.

„Стратегическите инвеститори са тези, които ще строят АЕЦ „Белене“. По отношение на миноритарните участници и нежелаещите на сключат договор за изкупуване на електрическа енергия процедурата предвижда да бъде дадена възможност определените за стратегически инвеститори да водят преговори със всяка една от тези компании, които са заявили такъв интерес до момента“, каза още тя.

Кметът на Белене: Няма значение какъв ще бъде начинът на финансиране на АЕЦ ''Белене'', важното е да има развитие

По думите ѝ изборът дали тези компании ще влязат в кръга на миноритарните собственици и дали с тях ще бъдат сключени договори за изкупуване на енергия в количествата, които тези кандидати са посочили, е въпрос на избор от страна на стратегическия инвеститор.

Приятно изненадана съм, че се появиха български консорциуми за участие в проекта за АЕЦ „Белене“, каза Петкова. "Ние не успяхме да направим сериозна кампания сред българския бизнес, сред българските консуматори на електрическа енергия. Това е приятна изненада, защото все пак и българските компании дават определени заявки за участието в този проект“, обясни Петкова.

На този етап ми е рано да дам детайли за тези консорциуми и съответно за компаниите, които участват в тях. Има комисия, която е назначена с моя заповед, в тази комисия са включени експерти от Български енергиен холдинг, Националната електрическа компания, Министерство на енергетиката, електроенергиен системен оператор, те ще направят анализ на заявките, които са подадени от страна на кандидатите за стратегически инвеститори и ще имаме повече информация“, добави още енергийният министър.

Всички постъпили документи са запечатани, комисията от вчера започна работа по отделни заявления. Срокът за работа на комисията по отношения на заявленията и изготвянето на така наречената кратка листа от потенциални кандидати за стратегически инвеститор към този момент трябва да приключи в срок до 90 дни. В рамките на тези дни не успеем да се справим с тази задача, ние ще удължим срока. Но аз смятам, че експертите ще се справят:, допълни още Петкова. Министърът на енергетиката уточни, че това не са офертите, а са заявленията за участие в проекта.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама