По 200 пожара се гасят всеки ден в България

09:25, 21 авг 19 / Общество 25 1215 Topnovini
1

Над 25 000 пожара са ликвидирани от началото на годината, спасени са 450 души. Само за последната седмица са възникнали над 1200 пожара. За същия период на територията на страната са извършени почти 10 000 спасителни операции, съобщи БНТ.

Всеки ден в България се гасят по 200 пожара, като най-честата причина за тях е човешката дейност”, обяви старши комисар Красимир Шотаров, директор на Дирекция "Оперативни дейности" към Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението".

Пожар избухна в оздравителен комплекс със стотици туристи и пациенти в Павел баня (ОБНОВЕНА)

Най-често огънят възниква от палене на стърнища, хвърлени цигари и незагасени огньове. Силното засушаване и ветровете допринасят за бързото им разрастване.

Старши комисар Красимир Шотаров коментира, че голяма част от хората нямат умисъл и смятат, че ще овладеят ситуацията, но огънят е стихия.

В България има 5000 професионални пожарникари, а всяка община с население от над 20 000 жители е задължена по закон да има и доброволни отряди.

Според него броят на пожарникарите е достатъчен, а техниката - на европейско ниво, което позволява да се гасят пожари с различна сложност.

Наскоро България е била сертифицирана от Европейската комисия за гасене на горски пожари с автомобил и може при нужда да помага на други държави, които се обърнат към Комисията за задействане на механизма за солидарност при природни бедствия и аварии.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани

Анкета

Кой кандидат за кмет е с по-големи шансове на изборите в София?

Всички анкети

Моля, изберете един от посочените отговори

Резултати 10 гласа

Гласуването за дадена анкета е възможно веднъж на всеки 24 часа.