По 200 пожара се гасят всеки ден в България

09:25, 21 авг 19 25 2159 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Над 25 000 пожара са ликвидирани от началото на годината, спасени са 450 души. Само за последната седмица са възникнали над 1200 пожара. За същия период на територията на страната са извършени почти 10 000 спасителни операции, съобщи БНТ.

Всеки ден в България се гасят по 200 пожара, като най-честата причина за тях е човешката дейност”, обяви старши комисар Красимир Шотаров, директор на Дирекция "Оперативни дейности" към Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението".

Пожар избухна в оздравителен комплекс със стотици туристи и пациенти в Павел баня (ОБНОВЕНА)

Най-често огънят възниква от палене на стърнища, хвърлени цигари и незагасени огньове. Силното засушаване и ветровете допринасят за бързото им разрастване.

Старши комисар Красимир Шотаров коментира, че голяма част от хората нямат умисъл и смятат, че ще овладеят ситуацията, но огънят е стихия.

В България има 5000 професионални пожарникари, а всяка община с население от над 20 000 жители е задължена по закон да има и доброволни отряди.

Според него броят на пожарникарите е достатъчен, а техниката - на европейско ниво, което позволява да се гасят пожари с различна сложност.

Наскоро България е била сертифицирана от Европейската комисия за гасене на горски пожари с автомобил и може при нужда да помага на други държави, които се обърнат към Комисията за задействане на механизма за солидарност при природни бедствия и аварии.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама