Сърбия е заплашена от ликвидиране на свиневъдството

11:50, 21 авг 19 / Свят 25 1215 Topnovini
1

Сърбия, която се появи на картата на Балканите, благодарение на свинете е изправена пред огромна драма – Африканската чума може да отнеме живота на половин милион прасета, пише БГНЕС.

Опасната болест, която вече върлува в България и Румъния и причини огромни щети на отрасъла, е открита и при нашите западни съседи. Африканската чума е регистрирана в три села около Младеновац миналата седмица. Това обаче няма да забави премахването на ваксината срещу свинската треска, което се планира за 1 октомври, съобщи земеделският министър на западнобалканската държава Бранислав Недимович.

„Премахването се планира за 1 октомври и само текущият мониторинг може да го забави с няколко дни. Няма да има ваксина срещу свинска треска през 2020 г., освен в защитени зони“, каза Недимович пред вестник „Данас“.

За отмяна на ваксината се говори от години. Това е едно от основните условия на Европейския съюз към Сърбия, за да започне тя износ на свинско месо, което е термично обработено, за общността.

Ваксината, която се планира да бъде премахната тази есен обаче, се отнася до класическата чума по свинете, но не и до Африканската чума, която се появи в селата Рабровац, Велика Кришна и Кусатак през последните дни и за която няма лечение. Въпреки че премахването на ваксината срещу чумата по свинете е добра новина, появата на Африканска чума може да наруши плановете на сръбските производители на месо и износителите, тъй като забраната на ЕС може да я удължи допълнително.

Експертите по животновъдството предупредиха, че мащабът на тази зараза може да бъде много по-голям, отколкото изглежда сега, и че понастоящем е по-малко важно дали ваксината ще бъде премахната на 1 октомври.

Специалистът по агрономия Милан Простран казва, че Сърбия се готви за премахването на ваксината срещу класическата чума по свинете от 2010 г. и че това трябва да се направи, ако Белград иска да изнася месо в ЕС. „Това е необходимо, но трябва да се има предвид и не мисля, че това е ясно казано, че дори когато ваксината бъде премахната, има период от три години, през който все още няма да можем да изнасяме прясно свинско месо в ЕС и през това време се извършва строг мониторинг“, уточни той.

Ученият отбелязва, че сега, когато се е появила Африканската чума по свинете, може да не е подходящият момент да се премахне ваксината, защото сред хората има страх от тези заболявания.

По данни от 2017 г. в Сърбия е имало около 2,9 милиона прасета.

Развитието на свиневъдството е изиграло изключително важна роля за създаването на модерната сръбска държава в началото на 19 век. Благодарение на огромното количество жълъди сръбските селяни започват да отглеждат свине, които от Белградския санджак и Шумадия се изнасят за Австрийската империя. Така се появява богата класа от местни първенци, сред тях са свинарите Караджорджевичи и Обреновичи. Тези два свинарски рода по-късно ще излъчат кралете на Сърбия.

Авторитетни историци днес са единодушни, че в първото сръбско автономно княжество прасетата са били повече от самите сърби, малко над 400 000.

 

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани

Анкета

Трябва ли работещите да плащат сами първия ден от болничния си?

Всички анкети

Моля, изберете един от посочените отговори

Резултати 121 гласа

Гласуването за дадена анкета е възможно веднъж на всеки 24 часа.