Русия укрепва западните си граници, заради напрегнатата обстановка там

13:50, 21 авг 19 / Свят 25 2161 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Обстановката по западните граници остава напрегната и поради това Русия „реализира комплекс от мерки“ по укрепването им, заяви министърът на отбраната Сергей Шойгу, предаде БТА.

„Ситуацията се характеризира със засилване на военното присъствие на НАТО в Източна Европа, разполагане на системи за противоракетна отбрана на САЩ в Полша и Румъния, разширяване на военното сътрудничество на Алианса с Финландия и Швейцария“, поясни той на откриването на заседание на колегията на министерството.

До края на годината в Западния военен окръг ще има над 20 учения, които ще включат ПВО-войски и брегови подразделения. Освен това окръгът ще получи над 1300 единици нова и модернизирана военна техника. Ще продължи и комплектоването на войските на контрактниците - през тази година вече са взети 9000 души.

В момента основните усилия са съсредоточени върху подготовката на руско-беларуските учение „Щит на Съюза – 2019“, които ще се проведат на 13-19 септември. В тях ще бъдат задействани до 12 000 военни и 950 единици бойна техника. Характерът им ще бъде изключително отбранителен, подчерта Шойгу.

Също така е започната подготовка за три учения на ОДКБ – „Взаимодействие“, „Ешелон“ и „Поиск“. В тях ще участват военни от Русия, Армения, Беларус, Казахстан, Киргизстан и Таджикистан.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама