Президентът на Бразилия обвини НПО-та за пожарите в Амазония

07:50, 22 авг 19 / Свят 25 2514 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Огромна изгоряла площ от дъждовните гори по Амазонка в щата Мато Гросо, Бразилия. Множество пожари бушуват в региона, като увеличението им е с 84% спрямо миналата година.

Горските пожари в Амазония са подпалени от неправителствени организации, това обяви президентът на Бразилия Жаир Болсонаро, с което още повече засили напрежението по темата, съобщава БГНЕС.

Рекорден брой пожари отчитат това лято в Амазония

Хаштагът „Моли се за Амазония” (#PrayforAmazonas) стана един от най-бързо набиращите скорост в целия свят с 250 000 туита, след като се появиха кадри от големи пожари в екваториалните гори в Бразилия.

Официалната статистика сочи, че в Бразилия е имало 73 000 горски пожара от началото на 2019 г. Това е най-големия брой от 2013 г. Повечето от пожарите са били в Амазонската джунгла.

В Бразилия горските пожари не са необичайни по време на сухия сезон, който приключва в края на октомври и началото на ноември.

Световният фонд за дивата природа (WWF) твърди, че повишеният брой на пожарите е резултат от засиленото изсичане на горите в Амазония, които се считат за ключови за забавянето на промените в климата.

„Исторически, в този регион, използването на огън е директно свързано с обезлесяването. Това е една от техниките за премахване на дърветата", казват от WWF в писмено становище.

Норвегия спира да дава средства на Бразилия за опазване на Амазония

Жаир Болсонаро, който е обвиняван за изсичането на горите и наскоро уволни шефа на агенцията, която следи процеса, отговори на удара с контраобвинения.

„Престъпните действия на НПО-та, които искат да фокусират вниманието върху мен и срещу правителството на Бразилия са виновни за пожарите. Това е война, пред която сме изправени", каза Болсонаро.

„Огънят беше подпален на стратегически места. Всички индикации са, че те са отишли да снимат и са подпалили пожарите. Това мисля аз", допълни президентът.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама