Нова мода по морето: райски газ вместо опиати

11:00, 22 авг 19 / Общество 25 1319 Topnovini
1

Нова мода по морето – в курортите вечер се предлагат балони с райски газ, които са хит сред туристите. Преди ден полицията иззе десетки устройства, с които се пълнят балоните, съобщи bTV.

Балоните с газ се търгуват между 5 и 10 лева по алеите на курорта. Полицаите ги конфискуват не заради търговията с опиат, а заради нерегламентирана търговия въз основа наредба на общината.

Началникът на охранителна полиция в Несебър гл. инспектор Павел Колев съобщи, че до момента са издадени 47 акта за нерегламентирана търговия.

Устройството се продава свободно струва между 100 и 200 лв., нарича се сифон за сметана, а патроните са капсули са по лев. Този газ обаче се ползва в медицината за упойка.

Д-р Георги Паздеров от РЗИ- Бургас заяви, че райският газ е опасен за черния дроб, бъбреците и централната нервна система.

Този газ предизвиква еуфория и затова го наричат райски или весел. Опасен е в комбинация с консумацията на алкохол.

„Първият купон с райски газ се провежда в края на XVIII век – веднага, след като е открит. Още тогава е било ясно, че той предизвиква еуфория, смях изостряне на възприятията и намаляване на чувството за болка”, коментира Юлиан Караджов, биохимик и специалист по наркотични вещества.

Райският газ води до неврологични усложнения, тъй като унищожава B12.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани