Нова мода по морето: райски газ вместо опиати

11:00, 22 авг 19 25 2372 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Нова мода по морето – в курортите вечер се предлагат балони с райски газ, които са хит сред туристите. Преди ден полицията иззе десетки устройства, с които се пълнят балоните, съобщи bTV.

Балоните с газ се търгуват между 5 и 10 лева по алеите на курорта. Полицаите ги конфискуват не заради търговията с опиат, а заради нерегламентирана търговия въз основа наредба на общината.

Началникът на охранителна полиция в Несебър гл. инспектор Павел Колев съобщи, че до момента са издадени 47 акта за нерегламентирана търговия.

Устройството се продава свободно струва между 100 и 200 лв., нарича се сифон за сметана, а патроните са капсули са по лев. Този газ обаче се ползва в медицината за упойка.

Д-р Георги Паздеров от РЗИ- Бургас заяви, че райският газ е опасен за черния дроб, бъбреците и централната нервна система.

Този газ предизвиква еуфория и затова го наричат райски или весел. Опасен е в комбинация с консумацията на алкохол.

„Първият купон с райски газ се провежда в края на XVIII век – веднага, след като е открит. Още тогава е било ясно, че той предизвиква еуфория, смях изостряне на възприятията и намаляване на чувството за болка”, коментира Юлиан Караджов, биохимик и специалист по наркотични вещества.

Райският газ води до неврологични усложнения, тъй като унищожава B12.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама