Работното ни бюро издава дали сме гении

17:20, 22 авг 19 / Любопитно 25 2055 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Има два типа хора във всеки офис - едните имат на бюрото си само клавиатура, мишка и чаша за вода, а другите сякаш са пренесли половината си покъщнина на работното място. И всеки се чуди на другия как успява да работи при подобни условия.

В модерното общество чистотата и правилната подредба са издигнати в култ. Дотолкова, че личности, които ни учат как да сложим всичко на мястото си (като Мари Кондо), стават милионери благодарение на други личности, които не знаят как да вкарат ред в безпорядъка.

Но учени от Университета в Минесота провеждат изследване, което отново поставя на преден план идеята за творческия безпорядък. Според тях, да сме разхвърляни и бюрото ни да е далеч от представите за подредено е знак, че имаме голям умствен потенциал.

Работното пространство има огромно подсъзнателно въздействие върху начина, по който мислим. Учените са на мнение, че прекалено подредената и стерилна работна среда ни кара да мислим конвенционално, в рамки и да потискаме въображението си, което често ражда доста добри идеи.

А работниците, които седят на разхвърли бюра, често изненадват шефовете си с нестандартно мислене и идеи, които доказват, че зад купчините вещи седи един гений. Като пример веднага можем да посочим Айнщайн, пише Reader's Digest.

Безпорядъкът на работното място ни действа така, както и средното ниво на шум от около 70 dB в оживено кафене - разсейва мозъкът ни достатъчно, за да забрави за стереотипите и правилата и да мисли по-абстрактно и креативно.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама