Съдят френски кмет, забранил употребата на пестициди

17:40, 22 авг 19 / Свят 25 1836 Шрифт:
Topnovini

Кметът на село в северозападна Франция е изправен пред съд, защото забрани използването на пестициди близо до домовете в неговото село. Случаят стана емблематичен, доколкото показва нарастващото противопоставяне на химическото замърсяване в провинциалните райони, съобщава БГНЕС.

Кметът на Лангуе Даниел Кюеф въведе забраната в средата на май. По силата на решението се забранява използването на всякакви пестициди на разстояние под 150 м. от жилищата или работните места. Кюеф аргументира решението си с властта да блокира всякакво замърсяване на земята в района на населеното място.

Кюеф, който ще защитава решението си в съда, е прекарал последните 20 години, работещ по екологични въпроси в общността си от около 600 жители, забранявайки химически убийци на плевели и през 2004 г. отвори училищна столова с органична храна.

Местните жители излязоха на протест в защита на кмета и изразиха опасения относно пръскането на културите, като казаха, че тестовете показват, че няколко деца имат "много високи нива" на глифозат, противоречив хербицид, в урината си.

Но този ход разгневи несъобразяващите се с екологията местни земеделски стопани, които настояват, че пестицидът е необходим, за да се държат плевелите встрани от насажденията и че не са били консултирани.

Франция настоява за забрана на глифозат в целия ЕС, който е сред най-продаваната група за борба с плевелите, продавана от Monsanto, на фона на нарастващата загриженост сред потребителите за неговото въздействие върху здравето.

Страната обаче е един от най-големите потребители на хербицида, който не само се пръска върху хранителни култури, но се използва и върху обществени тревни площи и в горското стопанство.

От Световната здравна организация заявяват, че този хербицид „вероятно е ракообразуващ“.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама