Експерт: Столична община спешно да разпише правила за електрическите тротинетки

16:00, 22 авг 19 25 2365 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

В София стартира първата частна услуга за споделено ползване на електрически тротинетки, като в експлоатация бяха пуснати 150 превозни средства. Столична община предвижда създаването на общо 200 места, предвидени за паркиране.

Все още обаче електрическите тротинетки не са законово регламентирани. Затова Столична община и Държавна агенция “Безопасност на движението по пътищата” работят по съвместно предложение за изменение в Закона за движение по пътищата.

Във връзка с това екипът на ТОПНОВИНИ потърси за коментар експерта по пътна безопасност Алекси Кесяков.

„Хората вече ползват електрическите тротинетки, въпреки че те все още не са законово регламентирани и не можем да ги спрем. Затова трябва по най-бързия начин да се уреди въпросът със законността – те пешеходци ли са или са водачи на превозни средства. Има разпоредби кой е пешеходец – например, който се движи с по-малка скорост. А те виждаме, че се движат доста бързо, някои дори развиват 30 км/ч. и нагоре. А това е скорост, при която човек сериозно се поврежда, ако го блъсне някой. Опасно е“, заяви той.

Според Кесяков не трябва да се чакат реалните промени в закона, а да се въведе спешна регулация.

150 електрически тротинетки са предоставени за споделено пътуване в София

„Имаше едно обсъждане за тези електрически тротинетки на някакво ниво в Столична община. Именно общината трябва спешно да разпише някакви правила. Защото хората ги ползват и не може да им го забраним“, обясни експертът.

Той посочи, че ако сега стане инцидент с електрическа тротинетка, вина ще носи този, който е нанесъл повредата.

Кесяков уточни, че трябва бързо да се създадат условия за употребата на този вид превозни средства. „Те имат доста плюсове. На първо място, не замърсяват въздуха. Така че трябва да търсим решение. Регулацията трябва да бъде по-точна и хората да се пазят“, заяви той.

Калоян Паргов: С електрическите тротинетки замазват неуспеха на велосипедната концесия

„Най-важното е тези, които управляват електрическите тротинетки, да спазват правилата за движение и да носят предпазни средства. По време на движение всички трябва да се грижим за собствения си живот и здраве и за тези на останалите“, подчерта Кесяков.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама