Откриха новия арест в Сливен

15:30, 22 авг 19 25 2777 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Нови арестни помещения бяха открити днес в Сливен, съобщи БГНЕС. 

На церемонията присъстваха заместник-министърът на правосъдието проф. Николай Проданов, изпълняващият длъжността главен директор на Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ старши комисар Ивайло Йорданов, областният управител на Сливен Чавдар Божурски, представители на местната законодателна, съдебна и изпълнителна власт.

Заместник-министърът на правосъдието проф. Николай Проданов ще открие новия арест в Сливен

За малко повече от година, бивше котелно помещение в двора на затвора, е преустроено в модерна двуетажна сграда, която отговаря на съвременните изисквания. До сега арестът в Сливен се помещаваше на последния етаж на сградата на ОД на МВР в града.

Новият арест разполага с 20 жилищни помещения и е с капацитет до 40 задържани лица. Три от помещенията са обособени за задържани непълнолетни девойки, жени и непълнолетни момчета.

Всяка от стаите разполага със самостоятелен санитарен възел, неограничен достъп до течаща вода, система за повикване и сигнализация при нужда, както и съвременна противопожарна инсталация, разясни при откриването началникът на затвора в Сливен старши комисар Йордан Данев.

Помещенията, които са с осигурен достъп до пряка слънчева светлина, са снабдени още със система за вентилация и система регулиране на температурата в режим отопление и охлаждане. Новият арест разполага с две самостоятелно обособени места за престой на открито и със зала за свиждане, която осигурява пряк визуален контакт между посетители, задържани и служителите с надзорно-охранителни функции.

При откриването днес заместник-министър проф. Проданов изтъкна, че работата за подобряване на материалните условия в затворите и арестите ще продължи.

За пример той посочи текущите ремонтни дейности в затворите в Пазарджик и в Бобов дол. За тази година са предвидени преустройства на арести и пробационни служби в Добрич и Благоевград.

Строят нов затвор за 400 осъдени край Дупница

Проф. Проданов посочи още, че по линия на новия програмен период на Норвежкия финансов механизъм се работи върху проектирането и изграждането на обучителен център с пилотен затвор към него, който се предвижда да бъде до Самораново.

Предвидени са още да бъдат реновирани затворнически общежития и да бъдат създадени преходни отделения или т.нар. half way houses за адаптация на затворници.

По линия на Норвежкия финансов механизъм през 2013 г. в Сливенския затвор беше извършен ремонт и преоборудване на медицинския център и отделението за майки с деца, като помещенията бяха изцяло приведени в съответствие с национални и европейски изисквания за здравно обслужване на осъдените, а през 2017 г. корпусът на затвора беше основно ремонтиран. 

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама