Зафир Зарков: Ще има национален регламент за електрическите тротинетки

16:40, 22 авг 19 / Политика 25 2448 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Екипът на ТОПНОВИНИ потърси общинския съветник от ГЕРБ и зам.- председател на транспортната комисия в СОС Зафир Зарков по повод стартирането на първата частна услуга за споделено ползване на електрически тротинетки.

Държавната агенция по безопасност на движението ще внесе проект за национален регламент за движението на електрическите тротинетки в градската среда“, обяви Зафир Зарков.

В разговорите активно участва Столична община със свои предложения, сред които да има регистрационен режим в общините за тротинетките за споделено ползване, не за личните. Преди 2-3 седмици изискванията са дискутирани с операторите. 

Настояваме да има ясен и точен регламент кой, къде и как може да се придвижва в градска среда с електрически тротинетки“, категоричен бе Зафир Зарков.

Според него регламентът трябва да бъде национален, не на общинско ниво. Зам.-председателят на транспортна комисия обърна внимание, че са нужни промени в Закона за движението по пътищата.

Без да е регламентирано в закона, няма как общината да създава собствени правила“, коментира Зарков и уточни, че приемането на регламента е ангажимент на Народното събрание.

Експерт: Столична община спешно да разпише правила за електрическите тротинетки

Силно се надявам след края на ваканцията дискусията да започне и в парламента, а националната нормативна база да бъде приета час по-скоро. Тогава ще бъде обсъдена от столичните съветници“, заяви Зафир Зарков.

Електрическите тротинетки вече навлизат в големите европейски градове. „В София се опитахме да осигурим условия, които да не допуснат, основните грешки, направени в Европа“, посочи Зарков.

Вървят дискусии, че електронните тротинетки се оставят разхвърляно и навсякъде- затова осигурихме места за паркиране“, изтъкна общинският съветник и даде пример с Берлин, където заради проблем с паркирането, вече има инциденти със спънали се хора.

Зафир Зарков поясни, че в Берлин е създаден национален регламент преди 2 месеца, а тротинетките са в града от 2 години и половина. Във Виена правилата са утвърдени през ноември миналата година, а електрически тротинетки има от година и 8 месеца. „Днес в София има 150 тротинетки, а във Виена са 7000“, коментира той.

Попитан да очакваме ли общинските съветници да дадат пример и да отидат на работа с електрическа тротинетка, Зарков каза: „Всички биха могли да се възползват. Лично аз с удоволствие бих“.

Калоян Паргов: С електрическите тротинетки замазват неуспеха на велосипедната концесия

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама