Теменужка Петкова в отговор на БСП: Предизборната кампания е в пикова фаза

17:22, 22 авг 19 / Политика 25 2417 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

„Предизборната кампания в пикова фаза. Мисля, че колегите от БСП имат къса памет“. Така коментира енергийният министър Теменужка Петкова пуснатия от БСП сигнал до Прокуратурата за енергиен монопол на фирми, близки до Христо Ковачки, предаде БГНЕС.

На пресконференция депутатът от БСП Кирил Добрев отбеляза, че българският производител плаща изключително висока цена за електроенергия, и „е крайно време да се сложи край на безумията, които битуват в държавата ни". За него е нелогично как съседни на България страни купуват електроенергията на цени в пъти по-ниски от хората, които живеят там, където тя се произвежда.

„Разбира се става дума за кампания, но когато говорим за енергетика трябва да бъдем пунктуални“, отговори на обвиненията Петкова и посочи, че средната цена на енергийната борса в България за периода юни-август е 48,59 евро, а в Румъния например – 50 евро и не е най-високата в ЕС, както твърди опозицията.

Според Петкова, ако БСП, както и всеки гражданин, имат сигнали за нарушения на борсата - да сезират съответните органи. На въпрос дали може да каже, че в енергетиката има монопол на дружества, свързани с Христо Ковачки – Петкова заяви, че не може да твърди подобно нещо.

За високите цени на тока обърна внимание и бившият изпълнителен директор на НЕК Петър Илиев, според когото за година и половина от България са изнесени 13 млн. мегаватчаса енергия, секторът е субсидиран с над 1 млрд. лева, същевременно изнасяме евтин ток, а у нас остава скъпият. „Направихме свободен пазар, но го направихме толкова свободен, на каквато цена искаш и на когото искаш. По-неприятното според мен е, че се застрашава националната сигурност. Спешно трябва да се вземат мерки, че досега се използваха едни милиони да се подаряват на няколко фирми, което застрашава и пазара на енергия в България“, смята Илиев.

Петър Илиев: Различни институции оказваха натиск върху мен, затова подадох оставка

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама