Почитаме паметта на милионите жертви на тоталитарните режими

08:00, 23 авг 19 / Свят 25 2109 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

На 23 август почитаме паметта на милионите жертви на всички тоталитарни режими.

Подписването на този ден през 1939 г. на пакта "Молотов - Рибентроп" между нацистка Германия и Съветския съюз постави началото на мрачен период в европейската история. Това се казва в изявление на първия заместник-председател на Еврокомисията Франс Тимерманс и комисар Вера Йоурова по повод Общоевропейския ден за почитане на паметта на жертвите на всички тоталитарни и авторитарни режими.

Демонстрацията Балтийски път се е състояла на 23 август 1989 г., което съвпадна с 50-ата годишнина от подписването на пакта "Молотов — Рибентроп". Балтийските граждани образуват 600-километрова жива верига, пресичаща Естония, Латвия и Литва. Тази мирна демонстрация обедини трите държави в стремежа им към свобода.

Тази година бележи и 30-ата годишнина на Паневропейския пикник — проява на мирна демонстрация, проведена на 19 август 1989 г. в Шопрон, град близо до границата на Унгария с Австрия. В рамките на събитието, организирано от властите на двете държави, гражданите се събират около граничното ограждение, за да покажат солидарност и приятелство.

Паневропейският пикник е едно от събитията на 1989 г., които проправиха пътя към обединение и края на Желязната завеса.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама