Турция ще продължи сондажите за газ край Кипър

10:30, 23 авг 19 / Свят 25 1479 Topnovini
1

Турският президент Реджеп Ердоган обяви, че страната му ще продължи със сондажите за газ край остров Кипър и критикува мерките на Европа, целящи да накажат Анкара за това, съобщи АФП.

Миналия месец Брюксел обяви пакет от мерки, сред които спиране на предприсъединителни фондове за Турция в размер на 145.8 милиона евро за 2020-та година. Това стана след като Анкара пренебрегна предупрежденията на Европейския съюз и САЩ да прекрати сондажите за газ край бреговете на Кипър.

САЩ искат Турция да прекрати сондажите за газ край Кипър

„ЕС, който обяви т.нар мерки, не вреди на нас, а на себе си“, заяви Ердоган на пресконференция. „Ние продължаваме да търсим газ и ще го правим със същата решимост“, бяха думите на турския президент.

Откриването на големи газови резерви в Източното Средиземноморие доведе до надпревара за подводните ресурси и предизвика спор между Турция и Кипър.

Анкара изпрати два сондажни кораба, както и два кораба за изследване на сеизмичната активност в региона. Тяхната сигурност се осигурява от части на турските военноморски и военновъздушни сили, обяви Ердоган.

Турция реагира на санкциите на ЕС със засилване на сондажите край Кипър

Остров Кипър е разделен между международно признатата Република Кипър и отцепническа част, създадена след турската инвазия през 1974-та, предшествана от преврат, подкрепян от военната хунта, управляваща Гърция.

Турция твърди, че ресурсите на острова трябва да бъдат поделени поравно между двете общности.

Кипър, който е член на ЕС, през юли определи като „неприемливо“ предложението на кипърските турци за разделяне на енергийните ресурси.

Ключови думи

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани