Хапче-чудо намалява риска от сърдечносъдови проблеми

18:40, 23 авг 19 25 2611 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Евтино хапче, което съчетава аспирин с лекарства за понижаване на кръвното налягане и холестерола и се приема веднъж дневно, намалява риска от сърдечна недостатъчност и инсулт с една трета, съобщиха днес учени, цитирани от АФП.

В клиничните тестове т.нар полихапче се е оказало особено ефективно при хора, които нямат сърдечносъдови заболявания, намалявайки рисковете от неблагоприятно развитие с 40%, се посочва в статия във влиятелното медицинско издание „Лансет“.

При пациентите със сърдечни проблеми и прекарани инсулти комбинираното лекарство е наполовина ефективно в сравнение с контролната група.

Концепцията за полихапчето за първи път е предложена пред повече от 20 г. като по-прост и по-евтин начин за третиране на сърдечносъдови заболявания, които често налагат прием на няколко лекарства.

Медиците предлагат хапчето да се дава на всеки над определена възраст в по-бедни страни, в които лекарите имат по-малко възможности и по-малък капацитет.

Запушване на артерии и инсулти са сред най-често срещаните причини за смърт по света, които убиват по 15 млн. души всяка година.

Пушенето, затлъстяването и липсата на упражнение увеличават риска от сърдечни проблеми.

Проучването е базирано на изследвания сред около 6800 души от 100 селища в Иран.

Половината от тях са получили полихапчето и съвети за по-здравословен начин на живот, а втората група са получили само съвети.

След 5 години резултатите са показали 202 случая на сърдечносъдови проблеми при 3421 души, които са приемали лекарството, и 301 при 3417 души, които не са го вземали.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама