Денят накратко - 23 август

19:00, 23 авг 19 25 2590 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Екипът на ТОПНОВИНИ подбра водещите теми от деня в рубриката „Денят накратко“.

Откириха първия новоразработен рудник в България за последните няколко десетилетия, как реагира премиерът Борисов на твърдението, че България иска ресор Земеделие в новата ЕК, НАП има пари да плати глобата от 20 млн. евро, а междувременно от Спецпрокуратурата изнесоха нови доказателства  по случая с "ТАД Груп" и още:

***

Премиерът Бойко Борисов посети стадиона на футболен клуб "Арда 1924".

Целта на посещението е да се изясни дали правителството ще отпусне 11 283 000 лева за ремонт на спортната база, или финансирането ще бъде частично – за трафопост и осветление. В Кърджали министър-председателят беше посрещнат с "Добър ден, другарю началник". От своя страна министърът на младежта и спорта Красен Кралев заяви: "Държавата от години се е ангажирала да подпомага всички отбори, които влизат във висшия ешалон на футбола в България, с изграждане на терени и осветление. Със стадиона в Кърджали ще реализираме нашите обещания по същия начин". За довиждане Борисов получи подарък тениска от футболния клуб. 

***

Борисов негодува срещу твърденията, че България е предявила претенции за ресор Земеделие в новата ЕК

Ще се научите да питате нещо, което е важно, а не измишльотините на някой“, се обърна Борисов към журналисти. "Извинявайте, че така говоря, но ми омръзна от жълти новини и от измишльотините на този и онзи, които ме карате да коментирам". Това бяха думите на премиера Бойко Борисов в Крумовград по повод информация в медии. Премиерът заяви, че страната ни ще иска ресора, за който Мария Габриел отговаряше до момента, с разширения към него. „Искаме модерни технологии, киберсигурност, управление на ИТ технологиите.

***

Започва работа новият рудник за добив на злато „Ада тепе”

Съоръжението е близо до Крумовград и е първото за добив на ценния метал от десетилетия. Рудникът ще се разработва в продължение на 8 години. От него би трябвало годишно да се добиват 850 000 тона руда, от които да се извличат 85 000 трой унции златен концентрат, от който да се прави и златото. На откиването председателят на парламента Цвета Караянчева посочи, че добрите работни места, които осигуряват сигурност, устойчивост и шанс за израстване, са много по-ценни от златото, което ще се добива в рудника. 

***

НАП има достатъчно пари в бюджета да плати глобата от 20 млн. евро

„Няма да се наложи дофинансиране“, обясни финансовият министър Владислав Горанов  и допълни, че няма да има орязване на заплати или на бонуси на служителите в НАП. В отговор на въпрос ще има ли кадрови промени в НАП, министърът изтъкна: „Достатъчно кадрови промени направихме. Имаше две оставки, на тези, които отговаряха за ИТ сигурността“.

***

На сайта на спецпрокуратурата публикуваха нови доказателства срещу обвинените в тероризъм след атаката срещу НАП

Разследващите по случая "ТАД Груп" съобщиха, че са налични данни за сериозни престъпления, включително опит за дестабилизация на държавата и правителството и всяване на хаос в обществото. От публикувания разговор става ясно, че Кристиян Бойков е изтрил всички чатове с Янков. Затова признава самият той. Двамата обсъждат, че ако им проверят компютрите е опасно, тъй като имат данни на клиенти в тях. Новите доказателства сочат, че извършителите са знаели точно какво правят и в деянието има умисъл. 

***

Обявиха ликвидацията на „Олимпик - България“

Днес в официалния вестник на Република Кипър вече е публикувано решението на Районния съд на Никозия, с което се открива производството по ликвидация на застрахователна компания „Олимпик“. Надзорните органи на другите държави-членки в Европейския съюз, каквато е и България, нямат правомощия или друга правна възможност за пряка намеса в производството по ликвидацията на кипърския застраховател. Като процедура производството по ликвидация на застрахователна компания „Олимпик“ се урежда изцяло съгласно националното право на Република Кипър и е в изключителните правомощия на назначените ликвидатори от кипърския съд.

***

Почти два милиона лева ще струва възстановяването на виадукта на АМ „Струма“

На 1,86 млн. лева са оценени ремонтните и възстановителните дейности на засегнатия от пожара преди 10 дни виадукт на АМ „Струма“ при Дупница.  Повредени от пожара са 13 колони, три греди и два еркера на моста. Движението на леките коли се очакваше да бъде възстановено в платното в посока София. В късния следобед от АПИ пуснаха информация, че трафикът в посока "Кулата"  ще се осъществява по магистралата в платното за София, а пътуващите за столицата ще преминават през Главен път Е-79 и в събота, а в неделя движението ще се обърне и прибиращите се от Гърция ще продължават през магистралата, а тези в посока Благоевград през Е-79, за да се намали трафикът и да се избегне образуване на огромни задръствания. През следващата седмица в делничните дни за преминаването на леките автомобили в платното за София на АМ „Струма“ край Дупница ще бъде направена допълнителна временна организация на движението в зависимост от интензивността на трафика.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама