Кое по-напред: киберсигурност, енергетика и още (Тема с продължение…)

09:00, 24 авг 19 25 2272 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Екипът на ТОПНОВИНИ подбра най-значимите теми от седмицата в рубриката „Тема с продължение“. Кои събития привлякоха вниманието ни, прочетете по-долу.

Изминаващата седмица бе изпълнена с различни по рода си разследвания на трагични и мистериозни престъпления, работата по които продължава.В разнообразната обстановка на вниманието на обществото бяха и бомбени заплахи, спорове за проекта АЕЦ „Белене‘“, чумата не спря разпространението си, а работата по запалената АМ „Струма“ продължава: 

***

Мистериозното убийство край Софийско

Продължава работа по разследването на тежкото криминално престъпление, извършено в района на Негован. От разследването стана ясно, че самоличността на двамата убити са на жена, на предполагаема възраст 45-55 години, и на мъж - на възраст между  65 - 75 години.

Министерството разпространи снимки от намерени на мястото части от дрехи и призова гражданите, които биха разпознали дрехите на техни близки или комшии да сигнализират, за да помогнат на разследването, също така органите на реда призоваха гражданите ако са забелязали техни познати да са изчезнали да алармират на тел. 112, защото това ще помогне на разследването, което тече. Междувременно стана ясно, че полицията работи по четири версии за убийството. Криминалист заяви за случая, че убийството няма аналог в историята на България.

***

След трагедията от края на миналата седмица в Сливенското село Сотиря

Подписката за промяна в закона на близките на убитото дете от село Сотиря прераства в национална. Те искат да отпадне възможността обвинени за тежки прстъпления да получат по-лека присъда при самопризнание.

Още в първия ден на подписката стотици хора в Сливен са за промяна в закона.

Обвиненият за блудство, изнасилване и убийство по особено жесток начин на 7-годишно дете Мартин Трифонов остава в болницата. Той направи пълни самопризнания пред служебния си защитник и ако ги повтори в съдебна зала има възможност това да облекчи присъдата му. Крум Зарков от БСП каза, че  ще внесат конкретно предложение за законови изменения във връзка със случая в Сотиря.

Междувременно в Сливенския спешен център тече проверка, дали лекарят е проявил небрежност с оглед на обвиненията на бабата на починалата Кристин.

От своя страна майката на убитото момиченце каза не иска той да излиза от затвора след 20 години, и нейното дете да е отново на 15 или на 16, и тя пак да преживее този кошмар.

В Сливен заместник-правосъдният министър подкрепи идеята да отпадне съкратената съдебна процедура и намаляването на наказателната отговорност при самопризнание.

"Да няма следващ такъв убиец, който да е осъден за 30 години, а да излезе след 20, това е нашият апел към министрите, които сменят законите", призова Милка Георгиева, баба на убитото момиченце.  Дали предложението ще бъде прието, зависи от Народното събрание.  

***

България загуби още една емблематична личност

В понеделник (19 август) на 79-годишна възраст си отиде политикът и общественик Жорж Ганчев.  През декември миналата година многократният кандидат за президент бе покосен от втори сърдечен удар. По-рано през 2018 г. Ганчев претърпя друг масивен инфаркт.

След втория случай той сподели, че не се чувства добре, трудно говорел и се движел. Имал 3 стента, но въпреки това пак се стигнало до сърдечен удар тогава. Георги Ганчев Петрушев, станал изестен като Жорж Ганчев, е български политик, многократно кандидат за президент, народен представител, основател и председател на Българския бизнес блок. Роден е на 29 август 1939 г. в Пловдив.

Шампион на България по фехтовка, играел е баскетбол в „Академик“, София. Следвал в Националната спортна академия при Ференц Магяр (Модьор). Поклонението пред тленните му останки беше в петък в църквата „Света София“ в столицата, където близки, политици и общественици  си взеха последно сбогом.

***

АЕЦ „Белене“, а сега накъде?

Общо 13 компании са заявили желание да участват в конкурса за строежа на атомната електрическа централа Белене“. Седем са компаниите, които желаят да участват като стратегически инвеститор, две компании искат да участват в доставката на оборудване и във финансирането на проекта, а четири са заявленията, които съдържат информация за придобиване на миноритарен дял в компaнията и сключване на договор за изкупуване на ток.

Сред заявилите желание, е подадено заявление от НЕК на Северна Македония за придобиване на миноритарен дял и дългосрочно изкупуване на енергия. Заявления  има от "ИПК" ООД, регистрирана в България, "Росатом" чрез дъщерната си компания "Атоменерго про", Корейската хидроатомна корпорация, корпорация Бектрон, регистрирана в Германия,  Електроцентрала Белене, консорциум, регистриран в България и китайска компания.

Процедурата за избор на стратегически инвеститор по проекта АЕЦ ''Белене'' стартира на 22-ри май тази година, като в 90-дневен срок заявление за участие имаха право да подават както български и чуждестранни юридически лица, така и обединения от такива.

Освен за стратегически инвеститор, кандидатите можеха да депозират и интерес за притежаване на миноритарен дял от компанията или за сключване на договор за изкупуване на електрическа енергия от големи индустриални консуматори.

Предварително заявен интерес имаше от няколко големи компании от Китай, Русия, Франция и САЩ, като България покани и съседни страни - Северна Македония, Сърбия и Черна гора, да се включат в проекта.

Руският премиер Дмитрий Медведев потвърди впоследствие, че ''Росатом'' ще участва в процедурата за избор на стратегически инвеститор за '"АЕЦ "Белене'', като стана ясно, че държавната корпорацията за атомна енергия е подала заявление за участие.

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова коментира, че заявилите желание за участие в проекта са едни от големите световни лидери в ядрената енергетика, а председателят на ПП АБВ Румен Петков изрази удовлетворението си от заявките на участниците и категорично каза, че изграждането на АЕЦ „Белене“ ще даде тласък на Централна и Северна България. Но не закъсня реакцията и на опозицията – левицата внася сигнал до Прокуратурата за монопол на пазара за електроенергия на фирми близки до Христо Ковачки обяви зам.-председателят на БСП Кирил Добрев. А министърът на енергетиката Теменужка Петкова отрече твърдението и изтъкна, че предизборната кампания е в пикова фаза.

По темата се изказа и премиерът Борисов и заяви, че не е сериозно да се говори за кандидатурата на Ковачки за АЕЦ “Белене”. “В отчаянието си не знаят какви глупости говорят. Една година усилия полагам да докарам едновременно французи, германци, американци и руснаци на българските реактори, които сме си платили, за да построим тази централа”.

Наличието на толкова много инвеститори е положителен знак и показва, че от тази централа има необходимост и може да бъде рентабилна, защото когато бизнесът кандидатства за нещо, си прави много добре сметката”, каза президентът Румен Радев.

Държавният глава подчерта, че няма да избързва с даването на оценки и очаква т.нар. кратък списък на инвеститорите. Румен Радев призова държавните институции да проучат много внимателно самите инвеститори, техния потенциал и конкретните им планове. 

***

Нова данни за случая с НАП

Комисията за защита на личните данни е решила да наложи корективна мярка спрямо НАП - администратор на лични данни, за съобразяване на операциите по обработване на лични данни с разпоредбите на Общия регламент относно защитата на данните. Нищо не са направили от НАП по отношение на защитата на личните данни на гражданите,  обяви проф. Веселин Целков, член на Комисията за защита на личните данни.

По думите му НАП я грози глоба в размер на 20 млн. евро или 4% от оборота й.

Каква точно ще бъде санкцията, ще стане ясно в края на следващата седмица, когато се очаква да излезе актът за установено нарушение – АУАН.

Междувременно от Спецпрокуратурата публикуваха нови доказателства, установени от разследващите за обвинените в тероризъм след атаката срещу НАП-  хакерът Кристиян Бойков и шефът му Иван Тодоров. Разследващите до момента съобщиха, че са налични данни за сериозни престъпления, включително опит за дестабилизация на държавата и правителството и всяване на хаос в обществото.

Новите разговори сочат, че извършителите са знаели точно какво правят и в деянието има умисъл. От камера, заснемаща терасата в офиса на 16.07.2019 г. в 13:05 часа, е установен видеоматериал, в който Георги Янков - управител на ''ТАД Груп'' и З.М - служител на компанията разговарят малко след ареста на работното му място.

От разговора става ясно, че Кристиян Бойков е изтрил всички чатове с Янков. Затова признава самият той. ''Не мога да повярвам как са стигнали до него, честно ти казвам'', казва З.М на Янков. ''Това са ченгета. Ако се чудиш как ще те отърват от бизнеса... ей, това е начинът'', отговаря Янков. ''Аз мисля да ходя да си изтрия това от банката'', обръща се З.М към Янков.

Двамата обсъждат, че ако им проверят компютрите е опасно, тъй като имат данни на клиенти в тях. На терасата излиза трети служител на компанията А.П.

''Загинали сме. Ако ни разберат, направо оставаме без работа'', обръща се З.М към него.

Специализираната прокуратура ще продължи да информира българските граждани по дела с голям обществен интерес, при спазване на презумпцията за невиновност и без да застрашава хода на наказателното производство.

***

Атаки и заплахи срещу медии и летища

Електронни съобщения със заплахи за поставени взривни устройства бяха получени у нас и в държави от ЕС по мейл в медии и летища в сряда, заплашени бяха  летищата в градовете София, Пловдив, Варна и Бургас, както и редакциите на БНТ, „24 часа“, Novini.bg. След проверка на органите на реда не бяха установени взривни устройства. Ден по-късно от ГДБОП разкриха, че имейлите са изпратени през компютърни сървъри, намиращи се в Швейцария и на Сейшелските острови. „Напълно възможно е и деца да стоят зад фалшивите имейли за бомби”, каза гл. инспектор Михаил Драгоданов, отдел „Киберсигурност“ към ГДБОП.

„Все още няма информация от какъв език е преведено съобщението, но категорично е преведено с гугъл транслейт, което става ясно от некоректно използваните думи в самия текст“. Използвани са интернет ресурси, обществено достъпни от всеки един потребител на интернет пространството, ресурси, които позволяват анонимност на изпращача на съобщенията. Продължават съвместните действия с Европол и с правоохранителните работи на държавите, чието интернет пространство е използвано и предстоят последващи действия. 

***

Чумата в България продължава

Африканската, която върлува из страната ни няма намерението да спре да се разпространява. През седмицата бяха регистрирани редица нови огнища от болестта по дивите и домашни прасета и продължиха както унищожаването на заразеното месо така и мерките да не се разпространяват продукти с потенциално заразено. Констатирано бе ново огнище на заразата в община Перущица, а същевременно потвърдиха  положителна проба в Държавното горско стопанство „Алабак“. Това е второ огнище на чумата на територията на община Велинград. Заболяването бе установено в още един свинекомплекс в Русенско. Фермата се намира в село Караманово и в нея се отглеждат 4 500 прасета, които трябва да бъдат евтаназирани. Междувременно в Плевен и Пазарджик заседаваха областните епизоотични комисии, които набелязаха основни мерки за превенция. Случай бе регистриран и във Великотърновска област. Животното е намерено мъртво в района село Мерданя.

В сряда обявиха, че нов случай на африканска чума е регистриран в Държавно ловно стопанство „Витошко-Студена“, с което случаите на територията на предприятието станаха общо 4 - новият случай и старите в ДЛС „Искър“, ДГС „София“ и ДГС „Елин Пелин“. За периода от началото на август в държавните райони на територията на Югозападно държавно предприятие са отстреляни 136 диви свине, а в районите на ловните сдружения са около 52-53 диви свине.

След 1 септември 2019 г. ще започне изплащането на еднократната помощ в размер на 300 лв. на стопаните, предприели мерки за почистване и дезинфекция на обектите, след доброволно усвояване на месото от прасетата в личните стопанства,  съобщиха от БАБХ.

Напрежение възникна в ямболското село Безмер, където жители отказаха да умъртвят домашните си прасета. Селото попадна в 20-километровата зона около промишлен свинекомплекс и животните трябваше да бъдат унищожени като преватнивна мярка. Стопаните отказаха да унищожат животните си с мотива, че в Ямболска област няма регистрирано огнище на заболяването. Ветеринари, дошли на място да разяснят необходимостта от премахването на домашните животни, се срещнаха с недоволството на местните.

По неофициални данни в селото е имало около 300 прасета, а в момента са останали живи около 60.

Край на напрежението в русенското село Караманово, където беше открито огнище на африканска чума в близкия свинекомплекс.

След недоволството на местните хора беше избран нов, трети терен, където да бъдат загробени заразените прасета. Вирусът в свинефермата бе открит в края на миналата седмица. С всеки изминал ден смъртността на животните се увеличаваше, както и необходимостта от спешното им загробване. Процедурата  се забави, докато местните жители, собствениците на свинефермата, Агенцията по безопасност на храните и Басейнова дирекция се споразумеят къде е най-подходящото място за заравяне на прасетата.

Нови три огнища бяха открити и при дивите свине в селата Просена, Мечка и Писанец, Плевенско.

Цехът за преработка на дивечово место в Държавно ловно стопанство „Витошко- Студена” преустанови временно дейност заради констатирания случай на болно от чума прасе в землището на село Ярлово, община Самоков, съобщи областният управител на Перник Ирена Соколова. По думите й наличното в цеха месо ще бъде иззето и унищожено.

Административни санкции грозят собствениците на 177 прасета в Сливенско, тъй като не са спазили издадени от ОБДХ предписания. В 24 обекта от типа „заден двор“ в област Сливен все още се отглеждат прасета и уточниха, че стопаните могат доброволно да заколят животните си, за да усвоят месото им. Така ще бъде избегната принудителната евтаназия.

***

Има наказани за палежа на АМ „Струма“, ремонтите по възстановяването продължават

1,86 млн. лева ще струват ремонтите и възстановяването на засегнатия от пожара преди 10 дни виадукт на АМ „Струма“ при Дупница. Това обяви председателят на УС на Агенция „Пътна инфраструктура“ Георги Терзийски след инспекция за хода на възстановителните работи и почистването от отпадъците. Фирмата, от която тръгна пожарът под АМ „Струма“ е в процедура по отнемане на лиценза, съобщиха от Министерството на околната среда и водите.

Компанията “Феникс Дупница” изобщо не е имала издадено разрешително за дейности за съхранение на отпадъци. При проверка на терена на 23 май 2019 г. експертите от РИОСВ са установили незаконно депониране на отпадъци на мястото под виадукта на автомагистрала “Струма”, поради което е издаден констативен протокол и предписание те да бъдат преместени и почистени до 31 юли 2019 г. Предписанието не е изпълнено, за което на фирмата са съставени два акта – за съхранение на неопасни отпадъци на неразрешено за това място и за неизпълнение на предписание по Закона за управление на отпадъците.

Повредени са 13 колони, три греди и два еркера. Работата по възстановяването на магистралата продължава, а за облекчение на трафика от АПИ информираха, че трафикът в посока "Кулата"  в петък ще се осъществява по магистралата в платното за София, а пътуващите за столицата ще преминават през Главен път Е-79 и в събота, а в неделя движението ще се обърне и прибиращите се от Гърция ще продължават през магистралата, а тези в посока Благоевград през Е-79, за да се намали трафикът и да се избегне образуване на огромни задръствания. През следващата седмица в делничните дни за преминаването на леките автомобили в платното за София на АМ „Струма“ край Дупница ще бъде направена допълнителна временна организация на движението в зависимост от интензивността на трафика.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама