Борис Джонсън: Ще сме енергичен партньор в световните дела, въпреки Брекзит

10:53, 24 авг 19 / Свят 25 1754 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Британският премиер Борис Джонсън, който за първи път ще участва на голям международен форум с появата му на срещата на Г-7 в Биариц откакто пое поста заяви, че страната му ще бъде енергичен партньор в световните дела, въпреки Брекзит.

Борис Джонсън заяви в навечерието на срещата на Г-7, че Обединеното кралство няма да се оттегли от международната общност след като напусне ЕС, а дори напротив, предава БНР.

В Биариц Джонсън ще обсъди неговите планове за Брекзит с председателя на Съвета на Европа Доналд Туск и ще води търговски разговори с американския президент Доналд Тръмп.

Късно снощи в телефонен разговор с Тръмп Джонсън обсъди въпроси на международната политика и глобалната търговия. До определената дата за излизане на Великобритания от ЕС – 31 октомври – остават малко повече от два месеца, но Джонсън заяви, че страната му ще бъде енергичен партньор на световната сцена след Брекзит.

„Някои хора поставят под въпрос взетото от страната демократичното решение, опасявайки се, че ние ще се оттеглим от света. Някои смятат, че най-добрите дни на Великобритания са минало. На тези хора аз казвам: жестоко се лъжете“, изтъкна Джонсън.

Думите на премиера идват след като френският президент Еманюел Макрон предположи,че търговска сделка на Великобритания със Съединените щати след Брекзит ще постави британците във васално положение.

При засилени мерки за сигурност във френския курорт Биариц започва тридневната среща на върха на Г-7.

Във фокуса на дискусиите на срещата на Г-7 ще бъдат климатичните промени, миграцията, Брекзит, Иран, търговската война с Китай, както и данъците за интернет гигантите.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама