Черен сладолед в черна фунийка на фестивала на сладоледа в София

16:35, 24 авг 19 / Общество 25 1006 Topnovini
1
2
3
4
5

Опашки за сладолед се извиха в градината, разположена зад Националната библиотека. Повод за това стана провеждащият се фестивал на сладоледа, който в унисон с жегите е най-добрият вариант да избягаме, макар и за малко от тях, предаде БГНЕС.

„В последните пет години се зароди една нова тенденция у хората, а именно те вече търсят възможност да разширят своите вкусови познания и повече обръщат внимание на това какъв сладолед ядат. Вкусът и качеството има много голямо значение за тях. Той за тях не е просто една замразена вода. Повечето потребители се интересуват какво ядът, как е произведено, в каква опаковка е – биоразградима или не, дали има захар, дали има оцветители“, обяснява Лияна Петкова, която е част от организаторите на сладоледения фестивал.

По думите й хората се обръщат към натуралните продукти, откъдето е и продиктувано желанието им да чакат по над 30 мин. докато се сдобият с натурален сладолед.

Попитана каква е разликата между този, който се продава в магазина и този тук, Петкова отговаря, че тези сладоледи не може да се срещнат в търговските вериги, те не разполагат с големи цехове и най-често в производството им участват не повече от 50 души. Сред изложителите са малки семейни компании или представители подобни фирми от чужбина.

„Тази година имаме сладолед от сусам и бургундска ванилия. Сладоледът е черен. Имаме производители, които на място си пекат фунийките. Имаме сладолед от ферментирала соя. Той има вкус на лешници и е подходящ за вегани, защото няма захар“, разкрива най-интересното Петкова и добавя, че на фестивала се продават сорбета и сладоледи с кауза като част от приходите, производителите даряват за различни благотворителни кампании.

Емили Спасова прави на място черните фунийки. Специално пред БГНЕС разкрива как се правя те.

„Машината която използваме прилича на гофретник, но е плоска. Цветът на фунийките е от активен въглен като предлагаме и черен сладолед от черен сусам. Заради сметаната той става малко по-светъл и затова добавяме и активен въглен, и така той става напълно черен“, споделя рецептата Ели Спасова и добавя, че червената фунийка става с помощта на червено цвекло на прах.

Посетителите могат да опитат и сладоледът им с биволска рикота, сладолед с „Матча“ - японски зелен чай, някое от сорбетата им с босилек, смокиня, горска боровинка, която е събрана от биологично чисти райони на Стара планина.

Младото момиче подчертава, че сладоледът им е изцяло натурален и съставките се произвеждат във фермата им в село Розино, където отглеждат биволи, крави, птици и сърнички.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани

Анкета

Ще успее ли вотът на недоверие срещу правителството?

Всички анкети

Моля, изберете един от посочените отговори

Резултати 123 гласа

Гласуването за дадена анкета е възможно веднъж на всеки 24 часа.