Харадинай: Ще държа Сърбия далече от Косово

16:49, 24 авг 19 / Свят 25 1239 Topnovini
1

Министър-председателят на Косово в оставка Рамуш Харадинай обяви днес, че Сърбия никога повече няма да има работа в Косово и че суверенитетът е гарантират на територията на цялата държава, съобщава МИА.

Изявлението е във връзка с последните материали в сръбските медии, че има данни за извършени от него военни престъпления. На своята Фейсбук-страница Харадинай написа, че тази информация е от „остатъците” на режима на бившия сръбски лидер Слободан Милошевич.

Вече са ясни трима кандидати за премиер на Косово

„Няма да престана да държа Сърбия извън Косово”, пише премиерът. Той подчертава, че държавата е укрепена чрез създаването на собствена армия, а националният пазар е защитен посредством въведените мита. Косово е суверенна държава и Сърбия никога повече няма да има работа на нейна територия, категоричен е Харадинай.

В интервю за белградския вестник „Политика” бившият заместник-прокурор на Сърбия за военни престъпления Драголюб Станкович заяви, че трибуналът в Хага е освободил от отговорност Харадинай за деяния от 1 март до 30 септември 1998 година. Според Станкович, новият международен съд за военни престъпления в Косово, който призова Харадинай като заподозрян, ще го съди за престъпления, извършени през споменатия период. Сръбската прокуратура разполага с доказателства за това и ги е предоставила на съда.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани