АБВ иска експертен правен съвет към парламента

21:14, 24 авг 19 / Политика 25 2560 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

За последните 10 години законодателството в страната е катастрофално, заяви във Варна председателят на партия АБВ Румен Петков. Според него, то обслужва всичко друго, но не и правораздаването и интересите на гражданите.

Лидерът на АБВ подчерта, че част от причините народни представители да вкарват законопроекти е, че сигурно обслужват лобистки интереси. "Затова ние настояваме солиден правен съвет, експертен, към ръководството на Народното събрание в новия сезон, през който законодателно да бъде закрепено преминаването на всички законопроекти", обясни той.

Пред представители на медиите в града Румен Петков направи анализ на най-важния, според него, аспект от работата на 44-тото Народно събрание – законодателната дейност. Петков добави, че от партията нееднократно са заявявали, че това е най-слабият парламент от 1990 година насам.

Според него от 18 януари тази година до края на април в НС са внесени 60 законопроекта, а 31 от тях са предложени от народни представители, повечето от които от управляващия формат. По думите му за тази практика има поне три причини, една от които е, че правителството бяга от обществено обсъждане.

Той добави, че втората е, че мотивацията от страна на народните представители е твърде повърхностна, а третата е, че Министерският съвет отказва да носи отговорност.

Давайки за пример редица закони, които са променяни многократно през последните 10 – 18 години, лидерът на АБВ посочи, че всичко това би трябвало да бъде обект на сериозен анализ през новия сезон. Затова от партията ще настояват да има солиден правен експертен съвет към ръководството парламента, през който законодателно да бъде закрепено преминаването през всички нормативни документи.

Румен Петков припомни, че още през октомври 2017 година, от партията са направили официално предложение към председателя на Народното събрание за изграждане на Правен съвет. Не след дълго обаче, се е стигнало до абсурда, председателят на последно изградения съвет - проф. Огнян Герджиков, да поиска неговото закриване поради очевидното нежелание на ръководството на парламента и постоянните комисии, да ползват услугите му. За илюстрация на нежеланието им, той посочи, че за близо три години, позиции от съвета са потърсени само по два законопроекта – Административно-процесуалния кодекс и Кодекса на труда.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама