България отбеляза 142 години от Шипченската епопея

21:50, 24 авг 19 25 3851 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Тържественото отбелязване на 142 години от Шипченска епопея

Президентът Румен Радев прие тази вечер почетния строй на Националната гвардейска част на площад „Възраждане“ в Габрово в чест на 142-рата годишнина от Шипченската епопея през Руско-турската освободителна война. Тържествената заря-проверка започна в 21.05 часа.

В речта си на централния площад в Габрово президентът Румен Радев призова българите да върнат достойнството на народа и държавата ни, да се борят за духовност, единение срещу моралното падение, срещу злоупотребата с държавността, срещу подмяната на истината и обезличаването на обществото ни, предаде "Фокус". Той се обърна към гражданите, дошли да почетат паметта на загиналите герои от Шипка, които с присъствието си доказват, че духът на опълченците е още с нас, че вековният компас на българите е още жив.

Президентът изказа дълбоката си признателност към хората, които носейки в сърцата си най-светлите страници от българското минало, градят и достойния утрешен ден. Румен Радев допълни, че в сърцата ни винаги ще бъде жива паметта за българските опълченци и руските воини, които отстояваха българската свобода и ни завещаха че саможертвата е най-чутовният връх във висините на българския дух, за да помним, че свободата не се дава, а за нея се воюва дори с голи ръце.

Президентът от Шипка: Да се изправим срещу лицемерието, което задушава правото ни на по-добър и достоен живот

Честванията започнаха на обяд на връх Шипка, където държавният глава Румен Радев прие почетния строй на Националната гвардейска част. След това беше отслужена заупокойна молитва, след която президентът произнесе реч в памет на загиналите. Той припомни събитията от 1877 година.

„В жарките дни на август 1877 година съдбата на българския народ бе на кръстопът. Надеждата за свобода, изгряла с обявяването на Рускотурската война, се изправи на този връх срещу ордите на Сюлейман паша, сеещи гибел из Тракия. И ако днес Шипка е нашият храм на свободата, то е защото е съграден с кръвта на българските опълченци и руските воини, които не отстъпиха нито крачка назад“, каза президентът.

На връх Шипка за поредна година се стекоха българи от цялата страна, които с признателност и благодарност отдадоха почит на безсмъртните.

Паметникът на свободата на знаменития връх е изграден преди 85 години. От тогава досега, по думите на президента, бронзовият лъв продължава да бди в сърцето на Родината като страж на свободна България. „Бди като символ на държавността и духа, обединяващ българите от всички краища на родните земи“, заяви Румен Радев. Той цитира надписа на паметника: „Трябва да помним, че на Шипка на клеветата строшен бе зъбът, че похитителите на българската история нямат място в бъдещето“.

Поглед назад: ''О, Шипка!...Героите наши като скали твърди желязото срещат с железни си гърди''

Държавният глава призова българите да отстояват свободата си срещу посегателства от чужди и от свои. Той прикани да се изправим срещу цинизма и лицемерието, които задушават правото ни на по-добър и достоен живот. В заключителната част на своята реч Радев заяви, че споменът за подвига на героите на Шипка няма да изтлее, защото в основата на паметника за положени дела, а не обещания, защото са вградени кости, а не празнословие.

След словото на президента в програмата беше заложена възстановка на шипченските боеве, която предизвика най-голям интерес. Моменти от сражението на мястото, където е била главната позиция на отбраната, пресъздадоха 250 родолюбци от националното дружество "Традиция".

По повод 142-та годишнина от Шипченската епопея кметът на Габрово Таня Христова припомни в словото си на централния площад в Габрово, че България е винаги там, където живее вярата в доброто и където ни обединява победата на духа. Тя призова българите да вървим заедно по моста между събитията от преди 142 г. и днешният ден, убедени че пътят ни е верен. „Днес България е в свободата ни, в народната памет, в цветята пред могилите на героите, в националния трибагреник, в дланите на децата ни, които подават ръка, за да свържат миналото с бъдещето“, допълни още Христова.

Корнелия Нинова : Шипченската епопея е ярък пример за родолюбие и братство

Лидерът на БСП Корнелия Нинова посочи, че Шипченската епопея е на ярък пример за родолюбие и братство. По думите й Руско-турската освободителна война е взела много скъпи жертви и тяхната смелост никога няма да бъде забравена. „Днес сме признателни към тях, но и длъжни. Да защитаваме истината за българската история. Да мислим свободно, да говорим свободно, да живеем свободно. Да пазим свободата на България", добави Нинова.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама