Епидемия от листериоза – бактерията в свинското месо в Испания

15:25, 25 авг 19 / Свят 25 2402 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Епидемия от листериоза – бактерията в свинското месо е установена в Испания. Заради силния поток от туристи, местното здравно министерство е сезирало европейските органи.

От началото на годината над 104 хил. българи са посетили страната.

Бактерията се развива в непастьоризирано мляко, неузряло сирене или в месо. В Испания има 150 заболели, един човек е починал.

Последиците са за нервната система и се изразяват в тикове, а крайните форми са животозастрашаващ менингитен енцефалит, предава БТВ.

Проблемът в Испания вече е толкова сериозен, че се наложи властите да признаят провал в контрола върху месото и млечните продукти. Източникът на заразата е производител на свинско месо от Севиля.

Първоначалните симптоми на заболяването са температура, отпадналост, треска и главоболие.

„Тя е опасна обаче за бременните жени, тъй като има свойството да уврежда плода, за хора в по-напреднала възраст, за хора с хронични заболявания, хора с проблеми в имунитета”, посочи държавният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев.

Бременната съпруга на Алехандро попада в болница след консумация на месо.

„Това беше подарък от моя свекър. Той е от Херес и го е купил от голям супермаркет. Взел го е във вторник и го изядохме в сряда вечерта. В петък вече имахме ужасни болки в стомаха и треска. Гледахме новините по Канал „Сур” и дойдохме направо в болницата”, каза Алехандро Херера.

Здравното министерството там заяви, че проверява още 523 заподозрени случая. Годишно Испания се посещава от 80 млн. туристи. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама