САЩ и Япония се разбраха за голямо търговско споразумение

18:57, 25 авг 19 / Свят 25 2313 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Президентът на САЩ Доналд Тръмп и японският премиер Шиндзо Абе обявиха принципно споразумение за голяма двустранна търговска сделка, съобщи БГНЕС.

„Това е много голяма транзакция”, заяви Тръмп след разговори с Абе в кулоарите на срещата на Г-7 във френския курортен град Биариц. „Милиарди и милиарди долари”, каза той и уточни, че това включва земеделие, електронна търговия и др.

Абе потвърди, че двете страни „успешно постигнаха консенсус” след „интензивни” преговори.

И двамата лидери заявиха, че се надяват на официално подписване по време на Общото събрание на ООН в Ню Йорк следващия месец.

Въпреки това, Абе предупреди: „Все още имаме някои останали работи, които трябва да свършим ... главно финализиране на формулировката”.

Споразумението ще бъде особено от полза за фермерите в САЩ - политически важна група за Тръмп в неговия стремеж за преизбиране през 2020 г. Тръмп също каза, че митата "остават същите", но няма да се повишат.

Тръмп и Абе се радват на тесни връзки, но американският президент често твърди, че Токио има несправедливо предимство в двустранната търговия.

Преговарящите се споразумяха, че Япония ще определи митата за американските селскостопански продукти до нива, които се прилагат за членовете на пакта за Транс-Тихоокеанското партньорство (ТТП), съобщиха NHK и основните японски ежедневници.

И двете страни се споразумяха, че Япония ще намали митата за говеждо и свинско месо от САЩ до нивата на ТТП, но няма да определя нови квоти за масло и обезмаслено мляко.

Япония многократно е казвала, че степента на отваряне на селскостопанския пазар ще бъде в рамките на концесията, която е предоставила на членовете на пакта за ТТП.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама